2018. május 3., csütörtök

A JOGÁLLAM UTOLSÓ BÁSTYÁJA - A BÍRÓSÁG - MÉG ÁLL. BRÜSSZEL VÉDENÉ, A KORMÁNY BESZÁNTANÁ AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁST

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.05.03.


Noha mindent igyekezett elkövetni Szájer Józsefné, hogy megakadályozza az őt felügyelő szervezet működését, kudarcot vallott. Kimondatott: a hatalom kinevezettje a bíróságok élén sorozatosan megsérti a törvényt. Eközben Szájer Józsefnek sem sikerült megállítani Brüsszelt.

Árulás és diktatúra – kiálltja a propaganda arról az előterjesztésről, amely az igazságszolgáltatás függetlenségéhez kötné az uniós milliárdok kifizetését. A legegyszerűbb kérdés: miért? Mi a gond ezzel? Hiszen Magyarország a demokrácia csúcsa. A jogállamiság non plus ultrája. Nem? Akkor mi a sivalkodás oka?

Az Európai Bizottság ugyanis azt találta ki, hogy a 2020-2027 közötti költségvetési időszakban már nem adják puszira az uniós adófizetők pénzét. (Azt csak nagyon halkan tesszük hozzá: a 2004-es csatlakozási szerződés értelmében 2020-tól Magyarországnak nemhogy 7 százalékkal csökkentett kohéziós pénzek nem járnának, de konkrétan semmi afölött, amit a többi, régebben csatlakozott állam kap. Ha még ezek után is azon óbégat valaki, hogy csökkenteni tervezik Magyarország támogatását, jobb ha azon gondolkozik, mennyi pluszt kapunk a kezdeti megállapodáshoz képest.)

A Soros-bérenc, gaz – amúgy konzervatív, néppárti – Juncker azzal a javaslattal állt elő, hogy ne kapjon uniós támogatást az az ország, amely kifogásolható módon bánik az uniós pénzekkel – például a pályázatok harmadában egy pályázó indul és nyer –, az ügyészség látványosan kerüli a kormányhoz kötődő korrupciós ügyek kivizsgálását, tojik az OLAF fejére és nem ismeri el az uniós ügyészség joghatóságát. Mindezt azzal is megfejelnék, hogy a pénzcsapok elzárása lenne az automatizmus, míg a tagállamok többségének szavazatára lenne szükség a büntetés elkerüléséhez.

Bár eddig sem sikerült megállítani Brüsszelt, a kormányzati hazugságok és hisztériakeltés ellenére érdemes tudni: az Európai Bizottságnak nincs döntési jogköre, csupán javaslatokkal állhat elő. Ahhoz, hogy a fenti elképzelés beépüljön az EU joganyagába, a jobboldali többségű Európai Parlamentnek és a kormányokat képviselő Európai Tanácsnak kell bólintania. A Fidesz – és állítólagos barátaik – mindkét testületben jelen vannak.

Mindeközben Magyarországon érdekes események történtek tegnap – már ha valaki nem kizárólag a kormány által cenzúrázott, a magyarok számára jóváhagyott híreket fogyasztja. Ülést tartott ugyanis az Országos Bírói Tanács (OBT), amelynek legfontosabb feladata az igazságszolgáltatás legmagasabb posztján, az Országos Bírói Hivatalban elnöklő személy kontrollja. Utóbbi tisztséget – természetesen roppant független módon – Szájer József felesége, Handó Tünde tölti be. Handó sejthette, hogy nem lesz minden rendben az OBT ülésén, mivel a kezdetek kezdetén jelezte: a testület nem döntésképes, az egész ülés jogtalan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.