2018. május 8., kedd

AZ ÚJ ORBÁN-KORMÁNY JELSZAVA: EGY MINISZTERELNÖK MIND FÖLÖTT

ZOOM
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2018.05.08.


Negyedik kormányát alakítja meg kedden Orbán Viktor miniszterelnök, mégis talán most várható a legnagyobb változás a kabinet struktúrájában. A kormányfő nem sokáig késlekedett, már a kétharmadot hozó választás utáni hetekben elkezdtek repkedni a nevek az új miniszterekről, mostanra pedig az is világossá vált, hogy Orbán alaposan átrendezte a politikai erőviszonyokat.

A „folytatjuk” szlogen ezúttal fel sem merült, teljes egészében új kormány érkezik. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető (és ebben a pozícióban maradó) miniszter például úgy fogalmazott:Semmi nem marad úgy, ahogy eddig volt, ez valóban új kormányzás lesz. Ehhez új eszközök, új formák és részben új emberek kellenek”.

Az új kormányzati struktúra legfontosabb jellemzője, hogy
Orbán Viktor ezúttal teljesen a saját kezébe akarja venni az irányítást.

Olyan kormányt szeretnék felállítani, amely – engem is a kormány tagjai közé számolva – 14 emberből fog állni” – mondta hétfőn, amikor átvette megbízólevelét Áder János köztársasági elnöktől. Orbán azt is hangsúlyozta, hogy hét kormánytag a politikából, hét a politikán kívülről fog érkezni. De mit jelent ez pontosan a gyakorlatban?
Nem akar kígyót melengetni

Orbán Viktor személyes felügyeletének legszembetűnőbb jele a Miniszterelnöki Kormányiroda létrejötte – mondta a Zoom.hu kérdésére a Policy Agenda vezető elemzője. Krausz Péter szerint erre utal az is, hogy a kormányzati intézkedéseket előkészítő irodát nem önálló miniszter, hanem államtitkár vezeti majd, Bíró Marcell személyében. Nem véletlenül mondják rá, hogy ő lesz a kormányfő jobb keze, hiszen feladata a kormányülések előkészítése, jegyzőkönyvezése és a kormánydöntések aláírásra felterjesztése lesz.

Krausz Péter szerint az, hogy az iroda a kormányfő közvetlen irányítása alatt lesz, arra is utalhat, hogy Orbán Viktor belátta: nem jó ötlet kígyót melengetni a keblén. Navracsics Tibor és Lázár János ugyanis egy idő után mindketten kicsúsztak a kontroll alól, ezt a miniszterelnök most mindenképpen el akarja kerülni.

„Ez lehet az oka annak is, hogy nem a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely kapta meg a feladatot. Orbán valószínűleg nem bízott meg benne annyira, hogy rögtön neki adja a teljes portfóliót” – tette hozzá az elemző...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.