2018. május 8., kedd

EZ MÁR AZ ORBÁN-KORSZAK, ÉS EGYETLEN EGYENSÚLY MARADT MOSTANRA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.05.08.


...Orbán a félelemre építve nyert választást, és minden bizonnyal erre alapozza következő kampányait is. De közben van egy víziója az országról, ami az elmúlt évek alapján kirajzolódik, és ami vezeti politikáját. Olyan jövőt lát, amelyben az erőnek lesz nagyobb szerepe – igaz ez a társadalmon belüli viszonyrendszerre és az országok közötti versenyre egyaránt. Az Európai Unió számára nem békeprojekt, hanem (gyengélkedő) érdekérvényesítő platform a globális játszmában, ami annál jobban működik, minél több állam kormánya gondolkodik a jövő kihívásairól úgy, ahogy ő. De mivel bízni benne nem lehet, ezért a brüsszeli klubon belül meg kell őrizni a lehető legnagyobb szabadságot, nehogy magával rántson minket, ha az unió válsága tovább mélyül.

A világ (nem csak) Orbán szerint a nagyhatalmak és a régiók konfliktusa felé sodródik, amelyben az önzők, a saját elsőségüket hirdetők nyernek. Aki gyenge és nehézkes, az hátrányba kerül. Ahhoz hogy Magyarországot ebben a meccsben ne lehessen olyan könnyen dobálni, ahhoz fontosnak kell lenni, amennyire azt csak lehetőségeink engedik. A paksi bővítés a mi fegyverkezési versenyünk. Nem kell ugyanis NATO-tagként atombomba, de kell energetikai függetlenség a szomszédokkal szemben is, és kell az amerikai szövetséges mellé az oroszok jóindulata. Hozzá egy stratégiai beruházás Kínából. Mindehhez pedig szükség van egy önmagát fenntartani képes népességre. A bevándorlás ezt megoldaná, mégsem opció, mert az idegenellenesség az a politikai termék, amelyre hatalmát a jövőben is építeni kívánja. Akkor viszont több gyereket kell vásárolni a társadalomtól, és valahogy féken kell tartani az uniós államokba való kivándorlást. És mivel Orbán szerint egyedül ő látja jól a jövőt, mindenkit kordában akar tartani, aki ellenvéleményével „meggyengítené” az országot.

Húsz évvel Orbán Viktor első választási győzelme után ma megalakul a rendszerváltás utáni évtizedek leggyengébb parlamentje. Az ellenzéki térfélen leszerepelt ismert politikusok, valamint súlytalan névtelenek ülnek alapvető lehetőségektől megfosztva. A kormányoldalon pedig megannyi politikai vállalkozó bólogat, aki ha jól nyomja a gombot, és elfogadható módon felolvassa a rá eső irományt, akkor tovább építheti magának a vendégháznak nevezett villát, hozzá külön wellnessrészleget. Miközben Kövér László előadja a méltóságos urat, az általa vezetett intézmény végleg sóhivatallá vált.

Orbán Viktor viszont a mai nappal szintet lép. Az az időszak, amelyet már most borítékolhatóan irányíthat az ország életében, immáron felölel egy fél generációt. A következő parlamenti voksolás 18 éves első választói nem fognak más politikusra emlékezni az ország élén, mint Orbán Viktorra. Ők az után kezdték az általános iskolát, hogy a NER megalakult. A Fidesz elnöke legalább tizenkét éves távlatban építkezhet megszakítás nélkül. Az általa diktált alkotmánnyal és az újabb kétharmaddal további évtizedre is lerakhatja a sínpárt, amelyen az ország mozog(ni kénytelen).

Egyetlen ellensúly maradt ebben a rendszerben: és ez Orbán Viktor határtalan ambíciója. Magyarország volt az első, de az étvágy ennél nagyobb. A kérdés mostantól annyi:
milyen magyarországi kormányzást kíván meg az a szerep, amelyet a nemzetközi porondon betölteni akar?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.