2018. május 29., kedd

FÜLÖP-SZIGETEKI HÉTKÖZNAPOK MAGYAR SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tamás
2018.05.29.


Egy nagyon különleges, egzotikus ország, ahol a család mindenek fölött áll, a melegvizes zuhany ritkaságnak számít, a közlekedés kaotikus, a közbiztonság olyan, amilyen… és még sorolhatnám, de nem én sorolom, hanem az évek óta ott élő, és lassan távozó Tamás, aki egy csomó szuper képet is küldött az írás mellé (köszönöm neki).

Az alábbi írás amolyan kiegészítő egy korábban a Határátkelőn megjelent poszthoz. Lassan végéhez ér az életem itt eltöltött szakasza, így gondoltam, megosztanék még pár érdekességet, mielőtt elhagyom a Fülöp-szigeteket.

Otthon, vendégségben

Az átlag filipino ház magas kerítés mögött bújik meg biztonsági okokból. Az autót általában bent parkolják hasonló megfontolásból. A földszinten található a nappali, ahol a napjuk nagyrészét töltik egymással csevegve, tévét nézve. Az ebédlő, ahol ugye étkeznek.

Konyhából nem ritkán kettő van. A tiszta és a koszos (?). A vendégeket csak az előbbiben vezetik körbe míg a sütés-főzés java az utóbbiban zajlik. Van mosókonyha, ahol a ruháikat mossák lavórban, vagy ahol telik rá mosógéppel (ami csak hideg vizet használ).

A WC-hez alapból nem jár WC-papír. A filipinok a tankhoz csatlakoztatott kis slaggal és a kezükkel tisztálkodnak. Érdemes tehát saját WC-papírral vagy nedves törlőkendővel felszerelkezve elindulni az illemhelyre.

A melegvizes zuhany ritka, mint a fehér holló. Hotelekben van, de a helyiek otthonában garantált, hogy csak hideg víz lesz. Sok helyen zuhany sincs. A helyiek egy hordót töltenek fel slaggal és abból kis nyeles vödröcskével merve mosdanak.

Maniláról nincsenek infóim, de vidéken az áramszünetek mindennaposak. A helyi Elmü csak délután ötig érhető el, ha utána megy el az áram, magadra vagy utalva másnap kilencig. Sokan egy kis generátort tartanak a háznál az ilyen esetekre, az újratölthető zseblámpa és ventillátor (több is) alapfelszerelés otthon.

Hacsak nem gazdag családnál szállsz meg, ahol vannak vendégszobák, az éjszakát valószínűleg egy földre leterített kemény matracon leszel kénytelen tölteni.

Éjszaka a falakon kúszó-mászó apró gekkószerű gyíkoktól nem kell megijedni. Teljesen ártalmatlanok, a filipinók észre sem veszik. A szúnyogriasztó krém legyen alap, hacsak nem összecsipkedve akarsz ébredni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.