2018. május 30., szerda

ORBÁN 80 MILLIÁRD FORINTÉRT VÁSÁROL MAGÁNAK MEGHÍVÓT A FEHÉR HÁZBA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.05.29.


...Amit Orbán Trumpnak ajánlani tud,

az elsősorban a NATO-n belüli szövetség, azaz hogy Magyarország is csatlakozik azokhoz az országokhoz (a görögökhöz és a britekhez), akik a vállalás szerint a GDP 2%-a fölött tartják a hadi költségvetésüket. Egyáltalán nem véletlen, hogy Németh Szilárd jövőre a honvédelmi büdzsé 80 milliárd forintos (25 százalékos!) emelését vizionálja. (Az azonban nyilvánvaló, hogy ezt nem nagy beszerzésekre, hanem apróbb - bár nyilvánvalóan szükséges - hiányosságok pótlására költik, szóval ez is csak egy újabb alkalom lesz az Orbán-közeli klientúra hizlalására. Mint a NER-ben amúgy minden.)

Továbbá Orbán azt ajánlhatja fel, hogy - az amerikai külpolitika új stratégiájának szellemében - csatlakozik a lengyel-román oroszellenes tengelyhez, amelyhez sem a németek, sem a franciák nem voltak hajlandók.

Ezenfelül esetleg tesz egy látványos gesztust, és aláíratja a megállapodást arról, hogy maradhat Budapesten a CEU - hiszen az egész ügy amúgy is arról szólt, hogy felhíva magára a figyelmet; hogy fontosnak látszódjék; hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse a washingtoni establishmentet (hiszen végül is amerikai érdekeltségről van szó). Trump azonban eddig a füle botját nem mozdította, és a CEU most is csak ürügy, legfeljebb mellékszál. A fő kérdés az oroszokhoz és a NATO-hoz való viszony: tehát a pénz.

Orbánnak 80 milliárd forintocskát csak megér egy Trumppal való találkozó


És ez még csak az első részlet. De nem számít, mert az összeg a közpénzből jórészt úgyis az ő köreinek zsebébe vándorol, cserébe kap egy látványos külpolitikai sikert és nemzetközi presztízst. Win-win szituáció.

Ne tévedjünk, a magyarországi demokrácia állapota, a lopakodó autokrácia, a pártállam bebetonozása, a bíróságok bedarálása, a maradék sajtó kivéreztetése, a proskripció és az ellentétes politikai véleményen lévők kriminalizálása közben nem érdekel senkit ebben a játszmában. Legfeljebb Berlint egy kicsit. De érdemit Merkel se fog, mert talán nem is tud tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.