2018. június 24., vasárnap

A KÖVETKEZMÉNYEK IDŐSZAKA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ZOLNAY JÁNOS
2018.06.23.


Végső soron mindig a választók a felelősek döntéseikért, és a választók viszonylagos többsége változatlanul támogatja a Fidesz által létrehozott autoriter rezsimet, és nem kívánja megakadályozni, hogy befejeződjön a jogállam leépítésének folyamata. De a kormánypártot harmadszor is alkotmányozó többséghez juttató polgárok a maffiaállamot és a szélsőségesen kirekesztő társadalompolitikát is támogatják, illetve nem érzékelik, vagy ha igen, figyelmen kívül hagyják az ország végzetes lecsúszását és perifériára szorulását. Az arányos választási rendszerekben is mindig a szavazatok viszonylagos többsége áll az abszolút parlamenti többség mögött, az aránytalan többségi szisztémákban pedig különösen, tehát a magyarországi választási rendszer önmagában nem kérdőjelezi meg a győztes hatalom legitimitását.

Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a felnőtt lakosság jelentős része politikailag hangtalan, vagy egzisztenciális és személyi kiszolgáltatottsága miatt kényszerszavazó, aki még a szavazófülkében sem merészel ellentmondani a hatalomnak. Sok százezer kormányváltást akaró azért maradt távol az urnáktól, mert ellenzéki együttműködés hiányában nem látott esélyt a kormányváltásra, vagy pedig felbőszítette őket az, hogy a pártok az egyfordulós többségi szisztéma megkövetelte elemi ésszerűség és az egyre növekvő választói követelés ellenére is arrogánsan elutasították az együttműködést és szétforgácsolták az ellenzéki szavazatokat. A pártok vagy nem fogták fel, hogy mi forog kockán, vagy kollaboráltak.

Mindenekelőtt azonban nem a pártok, hanem a választók magatartásával kell szembenézni, akik nemcsak döntésükért felelősek, de elválaszthatatlanul azok következményeiért is. Minden választópolgár úgy érezheti a szavazófülkében, hogy felelőssége feloldódik a tömegben, a következmények azonban az egész társadalmat érintik, még ha nem is egyforma mértékben minden csoportját. Éppen a mindenkit érintő következmények kínálnak lehetőséget a politikai közösség tagjainak arra, hogy felelősséget vállaljanak korábbi döntésükért, és ha úgy tartják helyesnek, idővel korrigálják azt. Persze normális jogállamban a választás tétje nem elviselhetetlenül nagy a polgárok számára, és a kisebbségben maradók is biztosak lehetnek abban, hogy jogaikat és méltóságukat nem fenyegeti veszély. A magyar választók a köztársaság bukása óta folyamatosan úgy látják, hogy rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, ennek ellenére sem 2014-ben, sem 2018-ban nem láttak okot arra, hogy korrigálják korábbi döntésüket, és ezáltal visszamenőlegesen vállalták a felelősséget mindazért, ami addig történt. A 2018-as választáson pedig azok szavaztak a Fideszre a legnagyobb arányban, akiket a leginkább kisemmiz a kormány politikája. Változás addig nem lesz, amíg a választók többsége be nem látja, hogy nem a sokat szidalmazott kormányfő felelős Magyarország jelenkori tragédiájáért, hanem csak és kizárólag ők maguk. Nem azért, mert a Fideszre szavaztak, hanem mert később nem néztek szembe döntésük következményeivel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.