2018. június 23., szombat

A MAGYAR KORMÁNY HÉTFŐN ÚJABB LÉPÉSSEL KERÜL KÖZELEBB AZ ELLENE INDÍTANDÓ JOGÁLLAMI ELJÁRÁSHOZ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.23.


- Voltaképpen már csak az Európai Tanácson múlik, hogy az EU jogállami eljárás alá vonja-e az Orbán-kormányt. Az EPP szabad jelzést adott.

- A Guardian azt sürgeti, hogy az unió szabaduljon meg Magyarországtól, mert a tekintélyelvűség végveszélybe sodorhatja az egész szervezetet.
- A nacionalista és homofób magyar kormány ellenőrzés alá akarja helyezni a kultúrát. Is.

Die Presse

A lap igencsak valószínűnek tartja, hogy Lengyelország után megindul a jogállami eljárás az unióban Magyarország ellen is. Az ok az, hogy az Európai Néppárt saját tagjainak belátására bízta, miként szavaznak a kérdésben hétfőn az EP Igazság- és Belügyi Bizottságában. De a frakciófegyelmet igen nehéz is lett volna előírni, mert az EPP-ben már jó ideje magasra csapnak az indulatok a magyar kormány miatt. Úgy hogy a Fidesz nem egészen egy hónappal az európai választások előtt igencsak problémás a frakció számára, sőt lassan szakítópróbát jelent. Ugyanis mind inkább terhessé válik az a makacsság, amivel a pártcsalád vezetése védi a magyar pártot. A CSU és az osztrák kancellár udvarol Orbánnak, noha az legutóbb nyíltan a szakítással fenyegetett. A holland kereszténydemokraták ezzel szemben a párt kizárását sürgetik.

A hétfőn napirenden szereplő határozati javaslat felsorolja mindazokat a vörös vonalakat, amelyeket a miniszterelnök az utóbbi 8 évben figyelmen kívül hagyott. Így a „Stop, Sorost”, amely a testület egyik tagja, az osztrák szociáldemokrata Weidenholzer szerint nagy döbbenetet váltott ki. Attól azonban óv a képviselő, hogy kioktassák a magyarokat, inkább párbeszédet szorgalmaz a civil társadalommal. Ha két nap múlva megszületik a döntés, a javaslatot szeptemberben terjesztik a Közgyűlés elé. Ott kétharmad szükséges az elfogadáshoz, de az osztrák politikus úgy gondolja, hogy az meglesz. Utána a kormányok azzal kerülnének szembe, mint Lengyelország esetében, hogy ti. meg kellene kezdeni az eljárást a 7-es paragrafus alapján, de nincs meg hozzá a teljes egyetértés. Weidenholzer azonban azt mondja: mindenképpen meg kell próbálni.

FT

Magyarország nyomás alá került, hogy törölje el a „Stop, Soros”-törvényt. Az Európa Tanács mellett működő Velencei Bizottság ugyanis azt állapította meg, hogy sérti a nemzetközi emberi jogi szerződéseket a csomag, amely börtönnel fenyeget, ha valaki migránsoknak segít. Még akkor is, ha csupán emberbaráti támogatásról vagy jogi tanácsadásról van szó, ami abszolút törvényes. A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány azt hangsúlyozta, hogy teljesen hamisak az állítások, miszerint ők tömegével akarnának menedékkérőket hozni Európába. Az ügy újabb összecsapást eredményezhet az EU-val, miután már így is sokaknak az a véleménye, hogy az Orbán-kormány lebontja a fékeket és ellensúlyokat. A Political Capital azt hangsúlyozza, hogy a legújabb fejlemények tanúsítják: Orbán Viktor teljes sebességgel valósítja meg tekintélyuralmi rendszerét, amikor korlátozza az igazságszolgáltatás, valamint a tanintézmények függetlenségét, a polgári szabadságjogokat és a jogállamot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.