2018. június 12., kedd

AZ ALAPKUTATÁSOK ESETE AZ ORBÁN-REZSIMMEL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.06.11.


...Magyarországon az alapkutatásra fordított összeg a teljes K+F-n tevékenységen belül nagyjából a felére csökkent az elmúlt tíz évben. Az NKFIH évente nagyjából 80 milliárdos támogatást nyújtott, többségében vállalkozásoknak. Az az állítás, hogy az alapkutatás miatt jut kevesebb pénz a gazdaságba és főleg az, hogy az alapkutatásoknak a modernizációra kifejtett hatása minimális, egészen megdöbbentő. 

Az, hogy az alapkutatás (Pálinkás szívesen használta a "felfedező jellegű kutatás" kifejezést arra, amit valóban alapkutatásnak gondolt) és az alkalmazott kutatás, illetve az alkalmazott kutatás és a célirányosan termékfejlesztésre irányuló kutatás között hol a határ nehezen eldönthető. Azt állítani, hogy Magyarország túlságosan sokat költ alapkutatásokra egyszerűen nevetséges. A magyar felsőoktatási szféra egészen látványosan van alulfinanszírozva.

Nem Pálinkásnak, de a magyar tudománynak általában küldött valaki egy szélsőjobboldali portálon keresztül selyemzsinórt.

Nyilván mindenki be van tojva. Orbánék pár óra alatt tudnák kifirkálni a Magyar Tudományos Akadémiát a gránitszilárdságúból, a felsőoktatás megadjásítása pedig már elkezdődött. Lehet, hogy én is fogok kapni az arcocskámba, hogy ugrálok itten (igen, jól érzékeli az Olvasó a különös visszafogottságot a posztomban), rohadtul nagy a baj, és csak azért nem írom, hogy minden tehetséges magyar fiatal meneküljön amíg teheti ..... mert miért is nem írom le?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.