2018. június 12., kedd

ELIOS - JÁVOR FELJELENTI AZ ÜGYET SZŐNYEG ALÁ SÖPRŐKET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.06.11.


Feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselője az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez kötődő Elios-ügy felderítését elszabotáló hivatalnokokkal szemben. A politikus hétfőn a Parlamentben közölte azt is: hivatali hatáskörrel való visszaélés és bűnpártolás gyanúja miatt teszt feljelentést.

Bár a kormány nem hozta nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálati jelentését az Elios korrupciógyanús közvilágítási közbeszerzéseiről, Jávor Benedek pénteken Brüsszelben az Európai Bizottságnál egy titokszobában belenézhetett az iratokba. Úgy fogalmazott: „A betekintés alapján egyértelmű: ami korábban a sajtóban megjelent, az maradéktalanul igaz volt. A 13 milliárd forintot érintő Elios-ügy a magyar demokrácia elmúlt 21 évének legnagyobb korrupciós ügye.”

Mint azt a 24.hu információi nyomán megírtuk, tavaly őszre az OLAF befejezte az Elios-tenderek 2012 óta tartó átvilágítását és 37 darab, a miniszterelnöki vő, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios közvilágítási tenderénél talált súlyos, visszaélésre utaló szabálytalanságot. Az OLAF végül a teljes, 13 milliárd forintnyi uniós támogatási összeget visszakérésére tett javaslatot az Európai Bizottságnál. Lapunk korábban megírta: Orbán Viktor miniszterelnöknek tudomása kellett, hogy legyen az Elios körüli "furcsaságokról". "Olyan a rendszerváltás óta még nem volt, hogy a regnáló miniszterelnök családja korrupciós ügyekben keveredett volna.” – mondta erről Jávor Benedek.

Az OLAF-jelentés Jávor Benedek szerint kimondja: nemcsak szabálytalanságok sokasága tapasztalható az Elios közvilágítás projektjeinél, hiszen a szabálytalanságokat rendszerben követték el, ami felveti a szervezett bűnelkövetés gyanúját. Szerinte a dokumentumokból az is kirajzolódik, hogy a csalássorozathoz köztisztviselők sokasága asszisztált. Jávor Benedek úgy látja: míg a sokkal korlátozottabb nyomozati jogkörű OLAF súlyos megállapításokat tudott tenni, addig a magyar ügyészség, bár vizsgálta az ügyet, azt eredmény nélkül lezárta. „Lehetetlenség, hogy ne szúrt volna szemet az ügyészségnek” korábban mindaz, amit az OLAF korábban megállapított – mondta Jávor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.