2018. június 5., kedd

ÉSZ VENTURA: MEG TUDOD TENNI A HUSZÁRKÖRUTAT, DE MÁSKÉPP?

QUBIT
Szerző: GÁSPÁR MERSE ELŐD
2018.06.04.


Négy huszárral be tudod járni a sakktábla összes mezőjét úgy, hogy minden huszár ugyanannyit lépjen, és visszajussanak a kezdő pozícióba?

A huszárkörút a sakktábla lólépésekkel való bejárása úgy, hogy a huszár minden mezőt pontosan egyszer érint. A probléma legkorábbi ismert említése a kilencedik századba nyúlik vissza. Számos matematikus is foglalkozott a problémával, köztül Leonhard Euler, a matematikatörténet egyik legtermékenyebb alakja. Érdekesség, hogy Kempelen Farkas sakkautomatája, a Török is be tudott mutatni huszárkörutat, nem csak partikat játszott a bemutatókon. Egy 8×8-as táblán egyébként pontosan 13 267 364 410 532 zárt körút létezik. Alább a klasszikus változatnak egy olyan variációja látható, amiben a sakk készlet mind a négy huszárját használjuk. Vajon ennek is ilyen sok megoldása létezik?

22. feladvány: Huszárok vándorlása

A sakktábla középső négy mezőjén áll a két világos és a két sötét huszár. Szabályos lólépésekkel körbe tudják-e járni úgy a sakktáblát, hogy a sakktábla minden mezőjét pontosan egyszer érinti valamelyik huszár, mind a négyen ugyanannyi lépést tesznek, és a legvégén visszaérkeznek saját kiindulási mezőjükre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.