2018. június 21., csütörtök

FEJVESZTVE MENEKÜLNEK A KÍNAI BEFEKTETŐK AMERIKÁBÓL

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2018.06.20.


Nem akar enyhülni a világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültség: a kínai befektetők, akik eddig rengeteg pénzt pumpáltak az amerikai gazdaságba, most hátat fordítottak neki. Hét éve nem volt ilyen alacsony a kínaiak befektetési kedve az USA-ban.

Mélypontra került a kínai cégek befektetési kedve az Egyesült Államokban: 2018 első félévében 92 százalékkal kevesebb pénzt fektettek be Amerikában, mint ugyanebben az időszakban egy évvel ezelőtt. Ez drámai fordulatot jelent a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokban, az elmúlt években ugyanis a kínai cégek egyre több pénzt költöttek az Egyesült Államokban. Azonban a Washington által szorgalmazott védővámok és Peking válasza, amelyben megtorlást ígért a Trump-kormányzat lépéseire, elveszik a cégek kedvét a befektetésektől.

Kína megtorlásra készül

Thilo Hannemann, a Rhodium Group gazdasági kutatócsoport igazgatója szerint a feszült légkörben a befektetők fontolóra veszik, hogy egyáltalán megmaradjanak-e az amerikai piacon. Donald Trump tegnap jelentette be, hogy újabb kétszáz milliárd dollárnyi védővám kiszabásán gondolkodik, a kínai kormányzat pedig megtorlást ígér – miközben az amerikai elnök szerint a mostani lépése szintén pusztán visszavágás, amiért Peking a múlt héten ötven milliárd dollár értékű tarifaemelést fogadott el egyes amerikai árukra.

Ha az Egyesült Államok valóban kiszabja a 200 milliárd dollárnyi védőváot, azt már közvetlenül az amerikai vásárlók is megérezhetik: a lépés pólóktól a játékokon át a szerszámokig mindenféle cikknek megdobja majd az árát. A kínai kereskedelmi minisztérium zsarolásnak minősítette Trump tervét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.