2018. június 28., csütörtök

FELÚJÍTANA, BŐVÍTENE? ALAPOSAN RÁFIZETHET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.28.


Akad nyaralótulajdonos, aki már könnyen a második szezonban mondhat le a pihenésről, mert sehogy sem halad ingatlana felújítása. Most az egész országban gondot okoz, hogy bármihez elfogadható áron és időben sikerüljön a megfelelő szakmunkást felfogadni.

Az építés, de a bővítés, sőt a komolyabb felújítás is négyzetméterenként legalább 300 ezer forintba kerül manapság – tudtuk meg több kivitelezővel és építési szakemberrel beszélgetve. Területenként ugyan jelentős lehet az eltérés, de ez az összeg számíthat irányadónak a Balaton környékén és Pesten is. Még a magas árak mellett is jókora gondot jelent megfelelő szakembert találni, aki időben el is végzik a rábízott munkát.

A családi házakra ma már nem kell építési engedély, csak egyszerű bejelentés. Ezzel azonban a szakma szerint csak az állam egyszerűsítette a saját feladatát. A kivitelezőktől szigorúbb előkészületeket, komolyabb adminisztrációt követelnek. Az induló költségek (tehát még mielőtt egyetlen kapavágás történne) így ma már a legkisebb munkáknál is 1-1,5 millió forintra, egyébként a beruházási költség 2,5-3 százalékára rúgnak.A megrendelők így egyre többször választják a nem annyira hivatalos utat, ami persze növeli az általuk vállalt kockázatokat.

A Balaton északi partján az egyik nyaralótulajdonos teljes felújítást rendelt meg még 2016-ban. Az eredeti tervek szerint az előző évi szezonban már használható lett volna a ház, de most úgy néz ki, hogy még az idén sem pihenhet ott zavartalanul a család. Nekik legalább mások miatt nem kell, hogy főjön a fejük. A déli parton viszont értesültünk olyan „besült” építkezésről, ahol a már leszerződött bérlőknek a csúszás miatt még fizetni is kell. Ők, nagyon, ügyesen ügyvédi segítséggel szerződtek, amiben – akkor még – a tulajdonos semmi kivetnivalót sem látott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.