2018. június 5., kedd

LITERA: A HÓNAP SZERZŐJE TÉREY JÁNOS

LITERA
Szerző: Litera
2018.06.03.


A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 júniusában Térey János a hónap szerzője a Literán.

Sorozatunkat 2017 januárjában Marno Jánossal indítottuk. Februárban Darvasi László volt a hónap szerzője a Literán, márciusban Dragomán György, áprilisban Schein Gábor, májusban Takács Zsuzsa, júniusban Tompa Andrea, júliusban Kántor Péter, augusztusban Tábor Ádám, szeptemberben Tóth Krisztina, októberben Varró Dániel, novemberben Ladik Katalin, decemberben Németh Gábor, majd 2018 januárjában Parti Nagy Lajos, februárjában Péntek Orsolya, márciusban Végel László, áprilisban Kemény István, májusban Rakovszky Zsuzsa. Írásaikat és a velük készült interjúkat dossziékba rendeztük.

Júniusban a hónap szerzője a Literán: Térey János.

Választásunk aligha szorul indoklásra, ám közvetlen apropójaként a szerzőnek az Ünnepi Könyvhétre megjelenő Káli holtak című regénye feltétlen megemlítendő.

Az első hétvégén friss, máshol még nem olvasható részletet közlünk az új regényből. Június második felében megmutatjuk, hogy Térey János, aki a 2018-as Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik válogatója volt, mely színházi előadásokat ajánlja olvasóink figyelmébe. Majd a fiatal irodalom egy-két alkotóját mutatja be a Literán. A Könyvhét vasárnapjára várható egy interjú is, melyet Fehér Renátó készített a szerzővel.

Térey Jánostól számos írást, vele készült interjút, könyveiről szóló kritikát találnak a Literán, itt. A most megjelenő Káli holtakból például már a Karácsonyi Magasiskolánkban olvashattak részletet. Különösen ajánljuk a 2003-ban vele készült nagyvizitet, illetve az Őszi hadjárat megjelenése kapcsán született beszélgetést

Írt hozzánk esszét Vas Istvánról, Kovalik Balázsról és Sajó István építészről, Írók írókról című sorozatunkban Verlaine-ről beszélt, közöltük 2015-ös könyvheti megnyitójának hangfelvételét, amely az Írók boltjában hangzott el, szerepelt a Kellett Európa című sorozatunkban, Előszilveszterünkön elhangzott szövege pedig itt olvasható.

Olvashattak kritikát a Literán többek között a Sonja útjá...-ról, A Nibelung-lakóparkról, az Ultráról, a Protokollról és a Jeremiás, avagy Isten hidege című drámáról.

És mindemellé ajánljuk még a LiteraTV alábbi videóit:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.