2018. június 5., kedd

ÍGY HARCOL A KORMÁNY A KÁPÉ ELLEN?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.05.



Miközben a pénzügyminiszter arról beszél, hogy a készpénzforgalom csökkentését szeretné elérni, az állam tulajdonában levő Budapest Bank (BB) előrukkol egy olyan számlacsomaggal, amiben 1,6 millió forintos díjmentes pénztári kápéfelvétel szerepel. Egy másik bank az 50 millió forint feletti (ezek szerint vannak ilyenek) pénztári tranzakciókra hirdet külön díjat.

Az új pénzügyminiszter, Varga Mihály a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018. című konferenciáján az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy a versenyképesség növelése érdekében fontos a digitalizáció minél nagyobb térnyerése a gazdaságban. Elismerte, hogy a készpénzforgalom jelentősen nőtt az elmúlt időszakban (szinte hónapról-hónapra születnek új csúcsok, az egyikről itt írtunk), és ezt „fontos lenne csökkenteni”.

Minden magyar állampolgárra több mint 15 darab húszezres jut – számolta ki korábban az Azénpénzem.hu a jegybanki adatok alapján. Ez azt jelenti, hogy a forgalomban levő pénz mennyisége alapján még a csecsemők pelusában is ennyi bankónak kell(ene) lapulnia. A legmagasabb címlet éves növekedése kiugró.

Ilyen körülmények között (meg persze azért is, mert a kápé visszaszorítása a fejlettebb világ kormányzatai számára szinte magától értetődő feladat) elég furcsa, hogy az állami tulajdonban levő BB holnaptól meglehetősen érdekes feltételek mellett kínál egy új számlacsomagot. Ezt a pénzintézet Money Plusz ügyfeleinek (vagyis eleve nem a nagyközönségnek) szánja. A Money+Gold nyitásának feltétele, hogy legalább 70 millió forintos megtakarítása legyen az ügyfélnek. A csomag egyébként kizárólag a MOM és a Lipótvárosi fiókokban igényelhető...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.