2018. július 27., péntek

A FIDESZ VEZETŐI ÚGY TESZNEK, MINTHA AZ ORSZÁG PROBLÉMÁIT NEM ŐK IDÉZTÉK VOLNA ELŐ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.07.26.


Tusványoson mindig történik valami váratlan. Ezúttal sem kellett csalódnunk a Fidesz erdélyi szabadegyetemében, hiszen a kormányfő éves nyári észosztását előkészítő fórumokon hirtelen kirajzolódtak a NER törésvonalai. Gazdasági kérdésekben példáig odáig mentek a vitapartnerek, hogy elkezdtek „elmúlt nyolcévezni, noha ebben az időszakban Orbán Viktor és csapata alakította az ország sorsát. A hatalom bekein belül lévők tehát érzik, hogy valami nagyon nincs rendben, ám még mindenki azt lesi, hogy a nagyfőnök milyen iránymutatást ad majd a tusványosi rendezvény végén.

Nem volt olyan rég, hogy Magyarország kormánya még Soros Györgynél is veszélyesebb figurának tartotta a Holland Királyság Budapestről távozó nagykövetét. Gajus Scheltema bűne az volt, hogy éles kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormánnyal kapcsolatban, így többek között azt nyilatkozta: „Olyan nincs, hogy egyes országok csak profitálnak az EU pénzéből, de nem hajlandók hozzájárulni és segíteni a minket érő kihívásokban.” A külföldi bírálatokra mindig sértődötten reagáló magyar kormányt ekkor még Deutsch Tamás EU-s képviselő is megtámogatta azzal, hogy finoman szólva lefitymálta a területileg ugyan hozzánk hasonlatosan kicsi, ám gazdasági súlyát tekintve igencsak fontos flamand királyságot.

Azóta nagyot fordult a világ, hiszen Tusványoson kormánytagok azzal példálóztak, hogy valahogy úgy kéne csinálnunk a dolgokat, ahogy azt a hollandok teszik. Varga Mihály pénzügyminiszter például a következőt mondta: „Egy holland munkás kétszer annyi értéket állít elő, mint egy magyar, itt hatékonysági problémák vannak.” Ha nem Vargától halljuk, el sem hisszük. De talán még rajta is túltett Palkovics László, a magyar kormány innovációs és technológiai minisztere, aki amellett, hogy asszisztál a magyar tudományos élet államosításához, néha támadnak világos gondolatai is. Palkovics ugyanis Tusványoson a következőket mondta: „Ha egy holland kkv-t és egy magyart összehasonlítunk, akkor hatékonyságban, termelékenységben jelentős a különbség. És a holland javára.”

Olyan magabiztosan savazzák saját kormányuk teljesítményét ezzel, hogy most már tényleg kíváncsiak vagyunk arra, mit szól majd ehhez a nagyfőnök. Orbán Viktornak ugyanis nem kenyere az önkritika, de elképzelhető, hogy beosztottjait most arra biztatja, lebbentsenek fel valamit az ország valós problémáiból. Talán épp azért van erre szükség, mert, ahogy ezt már korábban sokszor előrevetítették a kormány emberei, gazdasági értelemben sokkal visszafogottabb időszakra kell berendezkednünk a következő években, mint amit az elmúlt nyolc évben tapasztaltunk. A problémák nem csupán abból adódnak, hogy a világgazdaságban sokkal rosszabb kondíciókra kell számítanunk, hanem abból is, hogy a kedvező nemzetközi pénzügyi környezet ellenére nem nőtt a lehetőségeknek megfelelő ütemben a magyar gazdaság. Sőt!
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.