2018. július 27., péntek

BELFÖLDÖN KASZÁLT AZ EXPORT SEGÍTÉSÉRE LÉTREHOZOTT NEMZETI KERESKEDŐHÁZ

HVG ONLINE
Szerző: WINDISCH JUDIT
2018.07.27.


Bár Szijjártó Péter soha nem vallaná be, a Magyar Nemzeti Kereskedőház nem tartozik a legnagyobb sikertörténetek közé. A cég és az exportfejlesztési struktúra most átalakul – de ez nem a kudarc beismerése, csak a "nemzetközi trendekhez alkalmazkodás" –, azonban sok a kérdőjel. Annyi biztos, ez sem lesz Mészáros Lőrinctől nagyon távol. Átnéztük a friss beszámolókat és felidézünk néhány csúfos történetet a Kereskedőház eddigi éveiből.

Egészen szórakoztató adatokra bukkantunk a Magyar Nemzeti Kereskedőház tavalyi beszámolóját böngészve: az export elősegítésére 2012 végén létrehozott szervezet nettó árbevételének döntő többsége, 1,2 milliárd forint belföldi értékesítésből származott, exportbevételből csak 581 ezer. A korábbi beszámolókban is ugyanez fedezhető fel, csak még durvább arányokkal. A tavalyra vonatkozó adatokat egyébként nem a Kereskedőház honlapján, hanem a cégadatbázisban találtuk meg. Az okra rákérdeztünk a Kereskedőháznál, azonban egyelőre nem kaptunk választ.

A másik figyelemre méltó tétel az "egyéb bevételek" sorban szereplő 3,8 milliárdos tétel, ami a korábbi évekhez képest kiugróan magas összeg. Ennek eredetére is rákérdeztünk, miután ebben az éves beszámolóban nem találtunk rá magyarázatot. A szervezet honlapján, a "tulajdonosi joggyakorlóval kötött szerződések” között viszont van egy nagyjából ekkora tétel: tavaly a Külügyminisztérium több alkalommal, összesen 3,5 milliárd forintra kötött támogatói szerződést a kereskedelemfejlesztéssel kapcsolatos projektekre. Közszolgáltatási szerződéssel további 800 millióhoz jutott a szervezet tavaly. Ugyanezen címszóval 2018-ban 3,6 milliárdot kapott. Kiugró év volt 2016, akkor több mint 5 milliárd forintot.

Folyamatos mínuszban

A Kereskedőház nem zárt fényes éveket – 2015-ben csaknem 6 milliárdos veszteséget produkált – nem véletlenül, de erről később, tavaly egészen jól megúszta egy 78 milliós veszteséggel.

A Kereskedőház leánycége, a Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. jobban áll: az elmúlt években végig pozitívban volt az adózott eredménye, tavaly 17 millióval a második legjobb évet produkálta. A Külügyminisztériumtól támogatási szerződéssel 2016-ban 2,6, tavaly 1,9 milliárd forintot kapott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.