2018. július 30., hétfő

HOGYAN MŰKÖDIK MAGYARORSZÁGON A KORRUPCIÓ? - A MAGYAR POLITIKA NEM LEGYŐZNÉ AZ ÜZLETI ÉLETET, HANEM FÜGGŐVÉ TENNÉ

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.07.30.



Több ágazat, így az építőipar, a szállodaipar, a kommunikációs és médiapiac legnagyobb részében már teljesen politikafüggő az üzleti világ. Az ellenállók elbuknak, és csak egy vékony pallót kapnak a szabad elvonulásra. De a nyerteseknek, a kiválasztottaknak sem könnyű, anyagilag jól élnek, de sosem alhatnak nyugodtan.

Magyarországon, aki valamilyen ismert vagy ismeretlen okból a Nemzeti Együttműködés Rendszerének ellenségévé válik, úgyis feladja a kilátástalan harcot.

Simicska Lajos sokáig volt a Fidesz gazdasági háttérembere, majd a párt elszánt ellenségévé vált. 2014 közepe és a 2018-as választás között kritikus médiát üzemeltetett, de aztán egyes elemeket bezárt, másokat eladott, végül megvált minden üzleti érdekeltségétől. A számos vállalkozása mellett korábban az Indexben is érdekelt Spéder Zoltán üzleti birodalma is jó ideig összebútorozott az állammal, majd hirtelen frontális NER-támadás indult ellene, rámozdult a politika, a hatóságok és a kormánypárti propaganda. A korábbi bankár-üzletember ezután hamar kiszállt a banki, illetve ingatlanos érdekeltségeiből, valamint több médiavállalkozásából is (tavaly tavasszal az Indexet is eladta az érdekeltségébe tartozó CEMP).

Ezekben az esetekben, ha nem nyilvános társaságokról volt szó, nem derült ki, hogy a vevők mennyire fizettek piaci árat a portékákért, amikor pedig nyilvános cégekben történt a tulajdonosváltás, úgy tűnt, hogy az eladók diszkontárral is megelégedtek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.