2018. július 15., vasárnap

HORVÁTORSZÁG SZEMBENÉZ ORBÁN VIKTOR KORRUPT MAFFIAKAPCSOLATÁVAL

ÁTLÁTSZÓ /  VILÁGTÉRKÉP
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2018.07.14.


Magyarországon most mindenki azt találgatja, miért és hogyan lehet ennyivel jobb a horvát futball, mint a magyar. Orbán Viktor szerint a horvát focisikerekben a magyarok is benne vannak egy kicsit. Utánanéztük és kiderült: a magyar miniszterelnök körének üzleti partnerei a horvát szurkolók által leggyűlöltebb korrupt futballmaffia tagjai, akiket néhány hete 

több éves börtönbüntetésre ítélt az eszéki bíróság.

Tombolt a lelátó 2015 november 16-án, vasárnap este, amikor a norvég Henriksen a 83. percben öngólt szerzett a Groupama Arenában a Magyarország-Norvégia Eb-pótselejtező visszavágó mérkőzésen: 1986 után, a válogatott újra kijutott egy nemzetközi tornára, a 2016-os franciaországi Európa bajnokságra. Elégedett volt Orbán Viktor is, előző nap Csányi Sándorral viccelődött. A jókedvű miniszterelnök és az OTP elnöke illusztris társaságban nézte meg a magyarok számára fontos mérkőzést. A Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) rövid, képes hírben számolt be, hogy a hazai örömben osztozott Davor Šuker, a HNS elnöke és Zdravko Mamić, a HNS alelnöke, a Dinamo Zagreb ügyvezető igazgatója is.
Ki ez a Mamić?

A kettős állampolgár Mamić családja bosznia-hercegovinai horvát származású, ő már a horvátországi Belovárban (Bjelovar) született, nem messze a magyar határtól. Testvérével, Zorannal a hetvenes években Zágráb külvárosába költözött. Onnan jártak dolgozni, több millió jugoszláv társukkal együtt, az NSZK-ba. Mamić Dinamo Zagreb szurkoló volt, és a helyi ultracsoport, a Bad Blue Boys (BBB) tagja. Így került kapcsolatba és barátkozott össze az 1980-as években a csapat edzőjével, Miroslav Blaževićcsel. Ez az ismeretség nyitotta meg az utat számára az egyes számú horvát futballklubban, amelynek később ügyvezető igazgatói tisztségét 2003 és 2016 között töltötte be.

Zdravko Mamić egy személyben testesített meg mindent, ami miatt a horvát futballszurkoló csak felemás érzéssel tudott szurkolni a nemzeti válogatottnak. Emlékeznek még a 2016-os franciaországi Európa bajnokság egyik legnagyobb botrányára? A cseh-horvát mérkőzésen történt, hogy a horvát ultrák egy része pirotechnikai eszközöket dobált a játéktérre, és egymással is összeverekedtek a lelátón. Mindenki azt találgatta, miért. De a horvát szurkolók miatt függesztették fel 2014-ben az olasz-horvát Eb-selejtező mérkőzést is. A visszavágó meccs előtt, 2015-ben egy horogkeresztet égettek a spliti stadion gyepébe. Apja halálának évfordulójára Boszniába utazó Mamićot két maszkos férfi támadta meg Tomiszlavgrádban.

A 2018-as oroszországi világbajnoki címért Horvátország Franciaországgal játszik. A horvát városok utcáin, terein, nemzeti színekbe öltözött ünneplő szurkolókról vagy a játékosokkal együtt ünneplő Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnökről készült felvételek bejárták a világot. Eközben Zdravko Mamić egy bosnyák kistelepülés szállodájában adott interjút a helyi sajtónak. Horvátországban kegyvesztetté vált: 2018 júniusában, első fokon, hat és fél év börtönbüntetésre ítélte az eszéki bíróság. Mindeközben a horvát szurkolók egy része bojkottálja a világbajnokságot. Ahhoz, hogy megértsük a Mamić-jelenséget és, hogy mi történik ma a horvát fociban, Jugoszlávia széthullásáig kell visszamennünk az időben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.