2018. július 31., kedd

"NYOMORÉK SZELLEM KÍSÉRTETE JÁRJA BE" A VIDÉKNEK NEVEZETT ORSZÁGRÉSZEKET, AHOL MÁR CSAK A HALÁL ARAT!

CIVILHETES
Szerző: Prof. Dr. LAKATOS GYULA
2018.07.30.


A vidék („emberek milliói”) legsúlyosabb válságtünetei

I. A rendszerváltás vesztese a vidék és a benne élő roma társadalom. Érdemtelenül megdőlt az agrártermelés rendszere, alapvető gazdaságpolitikai és politikai hibák sorozata miatt. Fölborult a vidéki népesség társadalmi réteg struktúrája, megrendültek gazdasági alapjai. Elveszítette aktív és motivált értelmiségének jelentős részét.
II. Megkezdődött a népességi viszonyok átalakulása, nem csak etnikai összetételében, hanem az életkorfa megváltozott struktúrájában is.
III. Nincs koncepcióval végrehajtható vidék, agrárstratégia.

A vidék és a mezőgazdaság jövőjének tervezése nem lehetséges a tudományos eredmények hasznosítása, új kutatási programok indítása nélkül.

A szegénység és szegregáció nagyobb részt a határainkhoz közel elhelyezkedő területeinken van jelen. A vidék válságtüneteinek kezelése több kihívást jelent, mint a probléma közvetlen kezelése: nemzetgazdasági és országos politikai, valamint nemzetbiztonsági érdek is. Az említett területek skanzenesedése a kérdés, a megoldásban nem válasz az infrastruktúra kiépítése, mindamellett, hogy nélkülözhetetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.