2018. július 7., szombat

SOK HELYEN CSORBULNAK AZ AZONOS NEMŰ PÁROK JOGAI

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.06.28.


- Már nem a „mentális rendellenességek” címszónál szerepel, hanem a „szexuális egészséggel kapcsolatos feltételek” közé került

- 2019-től Ausztriában is összeházasodhatnak az azonos nemű párok, a legtöbb közép- és kelet-európai ország azonban nem lépett a legalizálás útjára.

- Szakértők szerint globálisan kevésbé érvényesül az LGBTI-jogok alkotmányos védelme

A transznemű emberek többé nem tekinthetők mentálisan betegeknek, miután az Egészségügyi Világszervezet új kategóriába sorolta a „nemek közötti össze nem illőséget” (vagyis a gender inkongruenciát).

Egy 55 000 betegséget összefoglaló új katalógusban ez az állapot már nem a „mentális, viselkedési és idegrendszeri fejlődési rendellenességek” címszónál szerepel, hanem a „szexuális egészséggel kapcsolatos feltételek” közé került.

A WHO szerint az átsorolás „csökkenti a megbélyegzés lehetőségét, így segítve ezeknek az egyéneknek a társadalmi befogadását”.

A világszervezet állásfoglalása beleillik abba a sorba, amely az LGBTI-közösség (LGBTI = leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális) jogainak területén már eddig is több fontos változást hozott.

Szilveszterkor szivárványos tűzijátékokat bocsátottak fel a Sydney Harbour Bridge-ről, hogy megünnepeljék a 2018-as évkezdetet – az első olyan évet, amikor Ausztráliában házasságot köthetnek az azonos nemű párok.

Az utóbbi időben pedig az Európai Bíróság hozott egy kiemelkedően fontos ítéletet, amely szerint az azonos nemű uniós polgárok házastársait ugyanazok a tartózkodási jogok illetik meg, mint a heteroszexuális házastársakat a szabad mozgásról rendelkező törvényekben.

Több, jelentős előrelépés történt az LGBTI-jogok területén az elmúlt években – de csak a világ egyes részein. A közösség tagjainak sok helyen továbbra is széles körű megbélyegzéssel és üldöztetéssel kell szembesülniük, és meglepően nagy a számuk az olyan országoknak, ahol az azonos neműek közötti kapcsolatért börtön vagy akár a halálbüntetés vár az elítéltekre...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.