2018. július 27., péntek

TARLÓS KISZÁLL VAGY EZ MÁR NEM ÉRDEKEL SENKIT?

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KIRÁLY DÁVID
2018.07.27.


Kizárólag a budapestieken bukhat el a fővárosi önkormányzati és választási rendszer átalakítása, a kormány döntését Tarlós valójában nem befolyásolja.

A 24.hu értesülései szerint egy kormányközeli cég közvélemény-kutatást végzett a budapestiek körében, amelynek során arra voltak kíváncsiak, a fővárosiak elfogadnák-e, ha Budapest főpolgármesterét a jövőben nem közvetlenül választanák, hanem a kormány nevezné ki, akár kétévente a megválasztott kerületi polgármesterek közül.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz komolyan számol azzal, Tarlós István 2019-ben nem méretteti meg magát újra az önkormányzati választáson, a főpolgármester ugyanis jelezte, hogy a közvetlen főpolgármester-választást értéknek tartja. Noha a Fidesz vezető politikusai, köztük Gulyás Gergely tagadták, hogy átalakítanák a budapesti választási és önkormányzati rendszert, a folyosói pletykák inkább arról szóltak, hogy ez csak akkor lesz így, ha Tarlós ismét el akar indulni.

A Fidesz mostani puhatolózása tehát vagy azt jelenti, hogy Tarlós már döntött a kiszállásról vagy azt, hogy a főpolgármester döntése valójában nem oszt, nem szoroz.

Ha Tarlós döntött, azt nagyban befolyásolhatta a Miniszterelnökségen belül létrehozott Budapest államtitkárság, amelyről ugyan a kormány állította, hogy nem vesz el hatásköröket a fővárostól, ezt azonban valószínűleg még a főpolgármester sem hitte el. Július elején a kormánypárti Pesti Srácoknak adott interjújában Tarlós így fogalmazott:

„Teljes egyértelműséggel tisztázni kell a kompetenciákat! Ha ez nem történik meg, ha a főváros választott vezetői elvesztik a beleszólásukat, az egy másik helyzet lesz. És beszéljünk őszintén: ezt a másik helyzetet nélkülem kell elképzelniük. Csak úgy lehet dolgozni, ha olyan rendszer áll fel, amelyből a főváros vezetése nem kiiktatható. Hiszen Orbán Viktor nyilván nem tud minden operatív döntésbe belefolyni és utasítani az embereit, hogy ne magukban hozzanak döntéseket. Már most baljós jeleket látok, az új államtitkárság a statútuma szerint a kiemelt fővárosi kormányzati fejlesztésekkel foglalkozik majd, ehhez képest volt sportolóból avanzsált riporterek máris úgy emlegetik azt, hogy »Budapestért felelős államtitkárság«! Így nehéz dolgozni.”

Tarlós tehát bár sűrűn elmondta, hogy Fürjes Balázs államtitkár és Gulyás Gergely miniszter a barátai, az láthatóan nem tetszik neki, hogy a Budapestért felelős államtitkárság könnyen a fejére nőhet vagy épp a fejére is nőtt már...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.