2018. július 5., csütörtök

TÉNYLEG MEGÉRNÉ FOCI-VÉBÉT RENDEZNI?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.06.29.


- Az átlagos munkavállaló gazdasági jólétéhez nem igazán tartozik hozzá, hogy színültig legyen egy stadion

- A British Museumot 22%-kal (!) kevesebb látogató kereste fel abban a hónapban, amikor a londoni olimpiai játékok zajlottak
- A 2018-as világbajnokság rendezéséből fakadó gazdasági előnyök elsősorban az idegenforgalmi ágazatot támogatják, de olyan elhanyagolható mértékben, hogy az „súrolja a statisztikai hibahatárt”
- Oroszországgal kapcsolatban nehéz eldönteni, hogy mindez egy nemzetépítő stratégia része-e vagy egyszerűen a körülmények kedvező alakulása

„Az összes jelentéktelen dolog közül – mondta annak idején még II. János Pál pápa – messze a legfontosabb a labdarúgás.”

Míg az egykori pápa szinte vallási lelkesedést fedezhetett fel a gyönyörű játék rajongóinak ábrázatán, valószínűleg nem sok közgazdásszal konzultált, mielőtt a fenti kijelentést tette. Utóbbiak körében ugyanis az konszenzus alakult ki, hogy egy világbajnokság megrendezése nem igazán megtérülő befektetés. Bár nagy a kísértés, hogy ezért a közgazdászokat sport-analfabetizmussal vádolják, a bizonyítékok zöme azt sugallja, hogy igazuk van.

Az oroszországi nyári foci-világbajnokság szervezői előrejelezték, hogy a verseny teljes gazdasági hatása 2023-ra akár a 30,8 milliárd dollárt (mintegy 8655 milliárd forintot – ez a magyar GDP mintegy negyede) is elérheti. A várható hatás az építési és az általános beruházásokból következik. Valóban, gyakran előfordul, hogy a világbajnokság vagy bármely más jelentős sportesemény megrendezésével a turisták odavonzása, a fontos infrastrukturális projektek elindítása, valamint az ország és a városok üzleti szempontból pozitív megjelenítése lendületet adhat az adott nemzet gazdaságának. De a nemes célok elérésének költségei meghaladják a rendezés révén jelentkező gazdasági előnyöket. Miért?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.