2018. július 5., csütörtök

VÉGE A SZABADSÁGHARCNAK: A NAGY MULTIK FIZETIK A LEGKEVESEBB ADÓT MAGYARORSZÁGON

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.07.05.


Az MFOR számolta ki, hogy a TAO-val és a 19 százalékról 9 százalékra csökkentett legnagyobb cégekre jutó társasági adó kulccsal a legnagyobb Magyarországon működő cégek körülbelül 5 százalék körüli társasági adót fizethetnek.

Bár a társasági adó kulcsa egységesen 9 százalék lett tavaly (a nagy cégeknek ez 10, míg a többieknek 1 százalékos csökkenést jelentett), de ez nem jelent egyenlőséget. Ugyanis a további társasági adóhoz kapcsolodó kedvezményeket leginkább a nagy multik tudják igénybe venni az MFOR cikke szerint, így ők versenyelőbe kerülnek a kis és közepes vállakozásokkal szemben.

„Az effektív adó azt mutatja, hogy a különböző adóalap csökkentő tételek, kedvezmények figyelembe vételével valójában mennyi adót fizetnek a cégek. Természetesen az 5 százalékos magyar adószint nem azt jelenti, hogy a kisvállalkozások és a nagyvállalatok egyaránt élni tudnak ezzel a mesés lehetőséggel. Nyilván a legnagyobb cégek tudják jobban csökkenteni adóalapjukat, akár nullához közelítve a ténylegesen fizetendő adójukat.”

Ebben az átlagosan 5 százalékos adózásban pedig még nincsenek is benne a direkt állami támogatások. Ami azt jelenti, lehet olyan nagy cég is Magyarországon (akár a korrupciós „juttatásokon” túl is), amely több pénzt kap a magyar államtól mint amit befizet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.