2018. augusztus 1., szerda

4-5 EZER PEDAGÓGUS HIÁNYZIK AZ OKTATÁSBÓL

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.07.31.


4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. A kormány szerint egyre többen mennek tanárnak, a szakszervezet viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a lemorzsolódás még nagyobb.

A közigállás.hu-n – itt kell meghirdetniük az intézményeknek az álláspályázataikat – jelenleg 2781 tanári állás kínálnak. Ennél azonban bizonyosan több friss pedagógusra lenne szükség, mivel vannak olyan álláshelyek, amelyeket hosszú távú helyettesítéssel oldanak meg. A hiányszám ráadásul folyamatosan emelkedik.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a helyzet nem vészes, sőt, egyre jobb: a fiatalokat tanári pályára ösztönző Klebelsberg-ösztöndíj miatt 30 százalékkal nőtt a tanárnak jelentkezők száma, és többeket is vesznek fel. Az ösztöndíj-rendszer kifejezetten azokra a területekre próbál tanárokat csábítani, ahol a legnagyobb a hiány. Rétvári szerint a jövőben egyre több és több pedagógus fogja elkezdeni a pályáját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.