2018. augusztus 1., szerda

ELKEZDTE A KORMÁNYZAT A RENDEZVÉNYSZERVEZÉS MONOPOLIZÁLÁSÁT IS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.07.31.


A Nemzeti Kommunikációs Hivatal megmondta: ha a Mikulásünnepségen nincs catering és apu öltözik be Mikulásnak, nem kell közbeszerzés.

Egyébként meg igen. Teljes abszurd és agyelhagyás az új kormányrendelet, amivel a rendezvényszervezői piacot akarják központosítani. Egy ásványvizet nem lehet csak úgy megvenni innentől, ha valaki az állami szférában rendezvényt szervez. Kivétel persze, ha államtitkár, vagy miniszter az illető, mert akkor semmi se vonatkozik rá.

Elérhetővé tette a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (nem tévesztendő össze a Rogán-féle Propagandaminisztériummal) a legújabb útmutatóját (PDF) a 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés 1. pontja szerinti rendezvényszervezési feladatok értelmezéséről. Ennek alapján a Hivatal ellenőrzi és engedélyezi innentől az óvodai Mikulásünnepségeket, az egyetemi gólyatáborokat és még a munkahelyi kirándulásokat is, bizonyos esetekben. Felmerült a gyanú, hogy a kormányzatnak ez az első lépése, hogy a rendezvényszervezői piacot is monopolizálja és bizonyos kormányközeli körök kezébe adja.

A rendeletet értelmező dokumentumban egészen vicces és abszurd bekezdésekre bukkantunk, amik önmagukban megállják a helyüket, minden kommentár nélkül. Az értelemező dokumentum felsorolja, mi tartozik a rendezvényszervezés fogalmához, majd azt kezdi el fejtegetni, mit kell bejelentenie egy kormányzati munkatársnak, ha bármilyen rendezvényt szeretne megszervezni. Értékhatár nélkül, vagyis akár napi 20 ezer forintos cateringköltségre is tőlük kell engedély kérni.

Az abszurd indoklásra a II./2-es bekezdésben bukkantunk:

„A Hivatal felé bejelentendő rendezvényszervezési igényekre vonatkozó általános szabállyal az érintett szervezetek adatszolgáltatását szeretnénk megkönnyíteni. Ugyanakkor jelezzük, hogy a rendezvények rendkívül szerteágazó körére, adott esetben a beszerzendő szolgáltatások speciális jellegére tekintettel az általános szabály alkalmazása nem minden esetben adhat egyértelmű értelmezést az Önök számára.

Ebben az esetben javasoljuk a Hivatal megkeresését a kozbeszerzes@nkoh.gov.hu email címen. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésre a konkrét rendezvényszervezési igényel kapcsolatban. A beérkező megkeresések alapján frissített Útmutatónkat időről-időre közzétesszük a könnyebb adatszolgáltatás teljesítése érdekében.”

Tehát mostantól minden apró-cseprő eseményről tudnia kell a Hivatalnak, méghozzá azért, hogy segíthessenek (sic!) és „könnyebbé tehessék” a rendezvények megszervezését. (Még véletlenül sem azért, mert mindenről tudni akarnak és mindent ellenőrizni szeretnének, felmérve a piacot és aztán a csókosoknak juttatva a zsírosabb falatokat.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.