2018. augusztus 6., hétfő

ELŐÍRTÁK A NEMZETI NEVELÉST AZ ÓVODÁKBAN

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.08.06.


Szeptembertől a nemzeti identitástudat erősítése és a keresztény kultúra megismertetése is hangsúlyosabb feladatuk lesz a magyar óvodáknak. Az Óvodai nevelés országos alapprogramját legalábbis így módosították július végén, hívta fel a figyelmet a Népszava.

Az alapprogram határozza meg az óvodák pedagógiai munkájának alapelveit, hasonló tehát a Nemzeti alaptantervhez, amely az iskolák számára foglalja össze az alapelveket.

A július 25-én kiadott Magyar Közlönyben az szerepel, hogy szeptembertől az óvodák feladata a következőkkel bővül:

"Ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja."

Az óvodában a 3-7 éves gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodóan „a népi – népmesék, népi hagyományokat felelevenítő mondókák, rigmusok, a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemei, meséi –, a klasszikus és a kortárs irodalmi műveknek egyaránt helye van".

Emellett a hazai óvodáknak a határon túli magyar óvodákkal is erősíteniük kell majd kapcsolataikat. A módosítás szerint „a Kárpát-medence magyar nyelvű intézményei közötti oktatási tér kialakítása érdekében az óvoda a külhoni magyar óvodákkal kapcsolatépítésre törekszik, és – lehetőségei szerint – szakmai kapcsolatot tart fenn."

A Népszavának több érdekképviselet vezetője is azt nyilatkozta, nem egyeztettek velük a módosításokról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.