2018. augusztus 4., szombat

NEMZETKÖZI VISSZHANGJA IS VAN A HÍR TV FELETTI HATALOMÁTVÉTELNEK

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.08.04.


Közleményben ítéli a Hír TV Fidesz általi felforgatását átállítását a Riporterek Határok Nélkül (RSF).
A franciaországi központú, az információ- és véleményszabadságot zászlajára tűző nemzetközi civil szervezet kiemelte, hogy a magyar sajtó kisajátításának egy újabb lépését látja a történtekben, mely során a televízió – mint írják – Orbán Viktor egyik szövetségeséhez került. Szerintük az elmúlt napok eseményei alapján „a Fidesz-szövetségesek átvétele megerősíti, hogy a kormány eltökélt a média feletti kontroll megszerzésében”.

A Riporterek Határok Nélkül áprilisban tette közzé idei, sajtószabadságról szóló jelentését. A 180 országot listázó dokumentumban Magyarország a 73. helyen áll, ez két hellyel rosszabb, mint az egy évvel korábbi. (Az RSF listája egyébként már 2010-et megelőzően is egyre hátrébb rangsorolta Magyarországot, 2008-ban például még a 17.-ről a 23. helyre.)

A jelentés még az áprilisi választások előtt készült. A Magyarországról szóló részben kiemelték, hogy tavaly Orbán Viktorhoz közeli üzletemberek vásároltak fel kiadókat, megjegyezték ugyanakkor, hogy vannak olyan lapok, melyekben kormánykritikus híreket jelennek meg.

A rangsor közzététele óta lényegében eltűnt a kormánykritikusra állított Simicska-média: kezdve a Magyar Nemzettel, majd fokozatosan a Heti Válasszal – amely online kiadásának mai bezárásáról itt írtunk –, illetve végül e hét szerdán a Hír TV visszavételével...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése