2018. augusztus 17., péntek

ŐK FUTOTTÁK LE CSIGAJELMEZBEN A VONATOT - KÖZÜGYEKET INTÉZNEK SZABADIDEJÜKBEN A MÁTÉSZALKAI GYÁRI MUNKÁSOK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2018.08.17. 


Miután a világhíressé vált csigás videó bemutatta, hogy a Debrecen–Mátészalka-vasútvonal egyes szakaszain még egy jelmezben futó ember is lehagyja a vonatot, az akciót szervező MátészalkaLeaks tagjait többen is megvádolták: valójában Soros-ügynökök, és a vasútvonal felújítását csak azért követelik, hogy azon migránsokat lehessen szállítani Mátészalkára. Szerencsére a csoporttagoknak van humorérzékük, kézlegyintéssel elintézték ezt az ostobaságot. Amúgy is megszokták már a támadásokat, jól kezelik a konfliktusokat. A 2015 óta működő csapat több mint kétszáz helyi ügyben járt már el, számos problémát sikerült megoldaniuk, vagy legalábbis előbbre mozdították a dolgokat. Eddig egyetlen migráns sem élvezte tevékenységük hasznát, kizárólag a Mátészalkán és környékén élők. Sok ezren.

A parkerdő prostijaival kezdődött az egész. Meg a szeméttel. Lintényi Levente nem bírta tovább nézni, hogy a mátészalkai parkerdőben már szinte mozdulni sem lehet a mocsoktól, ráadásul séta közben még a bájaikat áruló hölgyeket is kerülgetni kell. Beadványaival bombázta az önkormányzatot, amelynek eredményeként sorompókat helyeztek ki (megszűnt a behajtás, eltűntek a lányok), a közterület-felügyelők pedig rendszeresen ellenőrizni kezdték az erdőt, amivel elüldözték a szemetelőket. Lintényi Leventének megtetszett saját hatékonysága, elhatározta, hogy más megoldatlan ügyeket is a kezébe vesz, és 2015-ben barátaival együtt megalapította a MátészalkaLeakset. A város határain kívül csak most ismerték meg a csoport nevét, miután világkarriert futott be a mátészalkai vonatot lefutó csiga videója.

Kedden délután kettőre várnak minket a kisváros legjobb pizzériájába a civil csapat vezetői. Addigra alusszák ki magukat, hajnalban ér véget ugyanis az éjszakás hetük. Most két nap pihenő jön, aztán csütörtöktől indul egy délutános hét. A kemény mag három főből áll – Lintényi Levente, Nedávnyi Tünde és Szabó Richárd –, mindannyian gyári munkások, négy műszakban nyomják az egyik helyi szemüveglencse-készítő üzemben. A MátészalkaLeaks tagjai mindig itt találkoznak, nagyjából kéthetente, olyankor tizenöt-húszan gyűlnek össze, hogy megbeszéljék, mit intéztek az előző összejövetel óta, és kinek mi lesz a feladata a következő hetekben. Mintha csak egy alternatív önkormányzati testületről lenne szó, amely kizárólag konkrét, helyi ügyek megoldásával foglalkozik. Csak éppen hatékonyabban.

– Nem politizálunk – szögezi le Lintényi Levente. – Azt sem tudom, kire szavaznak a csoport tagjai. Minket csak az érdekel, hogy élhetőbbé tegyük a városunkat és környékét. Azt keressük, mi az, ami nem működik, ami elromlott, ami hiányzik, és utána megpróbáljuk elintézni a dolgot. Persze sokan ellenségnek néznek minket, azt hiszik, politikai pályára készülünk. El sem tudják elképzelni, hogy valaki önérdek nélkül foglalkozzon közügyekkel. Mondjuk, önérdek tényleg van benne: élvezzük, hogy jót tehetünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.