2018. augusztus 7., kedd

PETÍCIÓBAN TILTAKOZNAK ÓVODAPEDAGÓGUSOK KÁSLER MIKLÓS NEVELÉSI TANÁCSAI ELLEN

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.08.07.


S.O.S. az óvodákért! címmel indítottak online petíciót óvodapedagógusok, amellyel Kásler Miklós emberminiszter közelmúltban elhangzott, az óvodai neveléssel kapcsolatos kijelentéseire reagálnak.

Az Emmi vezetését májusban átvevő miniszter nyilatkozataiban visszatérő motívum a különböző társadalmi szintű problémák óvodáskorban történő prevenciója. Arról például már június legelején beszélt, hogy már az óvodában ösztönözni kell a gyerekeket, hogy törekedjenek majd a házasságkötésre. Azóta pedig többször említette, hogy a népegészségügyi reformokat az óvodák berkein belül kell elkezdeni, méghozzá egy általános „szemléletváltás” keretében.

Utóbbi ötletre fókuszálva született meg a petíció, amelyet a korábban az Együtt színeiben politizáló Kóber György jegyez, aki maga is óvodapedagógusként dolgozik...

A petíció szövegében az akció elindítói felhívják a figyelmet arra, hogy Kásler Miklós olyan dolgokat kér számon az óvodapedagógusokon, amelyeket már évtizedek óta jogszabály ír, és az óvónők és óvóbácsik ezt szem előtt tartva végzik a munkájukat.

Ön szerint törvénybe kell iktatni, hogy már az óvodákban elkezdődjön a gyermekek egészséges életmódra való nevelése...

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmét, hogy ez már évtizedek óta szerepel az Óvodai nevelés országos alapprogramjában.

– szól a petíció szövege.

Aktívan dolgozó óvodapedagógusként felháborít bennünket az a tény, hogy Önnek miniszterként milyen kevés ismerete van arról, hogy egy óvodában mi is zajlik.
El sem tudja képzeli, hogy az országban milyen erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a gyermekek mindent megkaphassanak, annak ellenére, hogy jelenleg is több száz óvodapedagógus hiányzik a rendszerből.

A pedagógushiány, a rengeteg felesleges papírmunka és a megbecsülés nélküliség bűvös háromszögét most nem is nyitnánk már meg, mert nagyon sokat kellene róla írnunk, ráadásul úgy gondoljuk, hogy ezekkel is tisztában van, csak egyszerűen nem hajlandó foglalkozni ezekkel a problémákkal, mert tudja, hogy – sajnos – a legtöbb pedagógus fél, és nem fogja felemelni a szavát a rendszer hibái és működésképtelensége ellen.

A miniszter elképzelései helyett az óvodapedagógusok konkrét javaslatokkal is előállnak:
- Az egészséges életmódra nevelés biztosításához például azt kérik, hogy az óvodákba szállított élelmiszer legyen garantáltan tápanyagban gazdag, mivel sok család otthon ezt nem tudja biztosítani a gyermekeknek
- Felhívják továbbá a figyelmet, hogy az óvodáknak megfelelő udvarokat alakítsanak ki, sok esetben ugyanis az udvarok nem jól felszereltek, és nem biztosítanak elegendő teret a gyermekeknek mozgásigényük kielégítésére
- Kérik a csoportlétszámok növelésének megállítását, mert „testi-lelki-mentális következményekkel járhat az, ha egy csoportban, kis helyre vannak bezsúfolva a gyermekek, ráadásul sok esetben ez legjobban az SNI-s gyermekeket érinti a legjobban, akiknek az integrált oktatási-rendszerben amúgy is több figyelemre van szükségük”
- Fontos lenne szerintük a dologi költségek emelése, mert „például szappan, wc-papír, zsebkendő, fogkrém csak azért van az óvodák többségében, mert a szülők minden évben, akár több alkalommal is hoznak „tisztasági-csomag” címszóval”
- Arra is rámutatnak: sok intézmény felújításra szorul, a biztonságos környezethez pedig ez is elengedhetetlen lenne
- Sokkal megnövelné az óvodapedagógusok kapacitását az adminisztratív terhek csökkentése, és vonzóbbá tehetné a pályát a fiatalok számára a bérek emelése
- Új minősítési rendszerre lenne szükség, mert a mostani szisztémában képtelenség felmérni, hogy egy pedagógus milyen szakmai munkát tud elvégezni valójában
- Az óvodapedagógusokat segítők (pedagógiai asszisztensek, dajkák, logopédusok, gyógypedagógusok) bérét is rendezni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.