2018. augusztus 9., csütörtök

TARLÓSNAK CSAK AZ A VÁLASZTÁS FONTOS, AMIT Ő NYER

MAGYAR NARANCS 
- LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: KIRÁLY DÁVID
2018.08.09.


A közvetlen főpolgármester-választást is beáldozná Tarlós István, csak hogy ne győzhessen Budapesten az ellenzék.

„Abban biztos vagyok, hogy miniszterelnök úr megfontolt döntést fog hozni. Az említett konkrét tervezetről nem tudok, mindenesetre a jelenlegi ellenzékre én sem szívesen hagynám a várost. Az hiba lenne.”

Ezt Tarlós István mondta a Népszavának azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint a Századvégnél olyan jogszabálytervezeten dolgoznak, amely gyakorlatilag eljelentéktelenítené a főváros önkormányzatát, és megszüntetné a közvetlen főpolgármester-választást. Tarlós szerint 2019-ig „de facto” nem lesz ilyen, de nyilvánvaló, hogy ha a kormány tervez változást, azt a mostani önkormányzati ciklus utánra tervezi.

A főpolgármester mondatai ugyanakkor árulkodók. Bárhogyan dönt is Orbán Viktor a budapesti önkormányzatiság jövőjét illetően, azt Tarlós támogatni fogja, és ezt az is erősíti, hogy a főpolgármester néhány hete Tusnádfürdőn azt mondta, függetlenül attól, hogy vállal-e újabb indulást a 2019-es önkormányzati választáson, támogatja Orbán politikáját, „a fegyverbarátság megmarad”.

Ez azt jelenti, hogy a közvetlen főpolgármester-választásból eredő magas legitimációjára egyébként okkal büszke Tarlós számára elfogadható az is, ha három évtizeddel a rendszerváltás (és persze az ő két főpolgármesteri ciklusa) után a Fidesz-kétharmad felszámolja a főváros még megmaradt önkormányzatiságának egyik legfontosabb elemét, amelyről korábban még azt nyilatkozta, hogy értéknek tartja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.