2018. szeptember 6., csütörtök

AZ EMBER, AKI 420 MILLIÓT OSZTOTT SZÉT DOLGOZÓI KÖZÖTT - MAGYAR JÓZSEF ÁS A HUNGERIT-SZTORI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2018.09.06.


A nagy nemzedék lassan visszavonul. A privatizáció őskorszakának hősei sorra adják el cégeiket. Ők azok, akik még az államszocialista gazdaság belvilágában szocializálódtak. Alkat kérdése, ki tulajdonítja sikereit önnön kiválóságának vagy tartja magát mázlistának. A szentesi sajtmester fia, Magyar József, cégének egykori fejlesztési főmérnöke nem azzal lepte meg a várost, hogy művét, a legnagyobb hazai baromfi-feldolgozónak mondott Hungerit Zrt.-t eladta Csányi Sándornak, a Bonafarm-csoportnak. A búcsú a szokottnál érzelmesebbre sikerült. A tulajdonosváltást bejelentő munkásgyűlésen az elnök gáláns gesztussal zárta az elmúlt huszonnyolc évet: 420 milliót osztott szét a dolgozók között, majd a sorompó túlsó oldalára, a szintén általa alapított és birtokolt Frigo Kft. telepére hajtott.

Magyar úr már bennünket sem a Hungerit székházában fogad. Az elmúlt héten költözött ki, guruljunk tovább, mondja, pár métert, a vasúti sorompó túlsó oldalára, s balra, a MOL-kút mellett megpillantjuk a Frigo feliratot. A melegben a cégnév is jólesik. Úgy sejtjük, hűtőházról van szó, dél van, a nyár legdühödtebb napja, a forróságban a sorompórúd szinte tüzet fog.

Magyar úr benne van a „száz leggazdagabb magyarban”, a fáma szerint nyolc és fél milliárddal. A Hungerit vételára a legsúlyosabb üzleti titok, maradjunk annyiban, ha a kalkulációk helyesek, a cég ára 15 és 20 milliárd között mozoghat. Hepiend ez, főleg azok után, hogy 2008 táján, a válság kezdetén, kis híján Magyar úr is megbukott.

A nagy váltás az extulajdonost szemlátomást feszélyezi. Bizonytalanul fészkelődik a bőrfotelben, szemüvegét zavartan igazgatja. Az iroda annyira vadiúj, mintha most vonultak volna ki a bútorszállítók. Ez nagyjából így is van. Magyar fia, a Frigo Kft. igazgatója, a városban „harmadik Jóska” lepte meg ezzel a papát, Második Józsefet. Első József még sajt- és vajmester volt a Károlyi-uradalomban, ő volt a „csirkés” Magyar apja. Harmadik József (a fiú) szintén vitte egy ideig a céget. Negyedik József, a hatéves unoka a dinasztia aranyága...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.