2018. szeptember 22., szombat

GYARMATI ANDREA: BAJT CSINÁLSZ, HA RÁTELEPSZEL A GYEREKRE

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.09.22.


Hasznos lehet, ha rájössz, mi az, amit te magad elutasítasz.

Nem tudom, hiszel-e abban, hogy a betegségeknek lelki alapjuk van. Én hiszek ebben, még akkor is, ha a szkeptikusok fújnak az ilyen hozzáállásra.

Az, hogy valamit nem látunk, vagy a vizsgálati módszereinkkel nem tudunk bizonyítani, nem azt jelenti számomra, hogy a dolog lehetetlen. Sokan gondolkoznak így, például az a fiatalasszony, aki azért keresett fel, mert azt gondolja, ő okozza ötéves kislánya tejérzékenységét.

Valahol ugyanis azt olvasta, hogy a tejérzékeny gyerekeknek az édesanyjukkal van problémájuk.

Először is: a tej valóban mindannyiunk első és sokáig egyetlen tápláléka. Kötés az édesanyánkhoz, ha nem is olyan szoros kapocs, mint a méhen belül volt.

A tejérzékenység tehát valóban jelezhet az anyával való nehézséget. De mindannyiunknak először a szüleinkkel kapcsolatos emlékeket kell feldolgozni, megérteni ahhoz, hogy le tudjunk válni és élhessük felelős, önálló felnőttként az életünket. Mindennek azonban egészen biztosan nem ötévesen van az ideje.

Ez az anyuka azt mondja, tisztában van vele, hogy aggódó alkat, kicsit talán tényleg rátelepszik a gyerekére, de azért nem tartja irritálóan fogva a kislányt.

Nem kétlem, hogy amit érez, az ő szempontjából tényleg így van, sőt, azt sem kétlem, hogy jót akar. Ám a kislánya alighanem másképp éli meg a helyzetet. Attól, hogy csupán ötéves, s így nem tudja megfogalmazni, ha bajt érez, még kelthet benne feszültséget az anyai aggodalom.

Allergia, tejérzékenység, tejcukor-érzékenység, ételallergiák – olvassuk úton-útfélen. Tisztázzuk, mit jelölnek ezek a kifejezések...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.