2018. szeptember 25., kedd

MI LESZ A PÉNZTÁRAKKAL A CAFETERIA SZIGORÍTÁSA UTÁN? - INTERJÚ AZ ÖPOSZ ELNÖKÉVEL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.25.


Az elmúlt években szinte csak jó hírek érkeztek az önkéntes pénztári szektorból. Ehhez képest az idén az alacsony kamatkörnyezet rányomja a bélyegét a hozamokra, a 2019-től hatályos adótörvények pedig néhány kasszának komoly gondot is jelenthetnek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnökét, dr. Kravalik Gábort kérdeztük a kilátásokról. 

Azénpénzem.hu: Hogyan élik meg a pénztárak, hogy vélhetően komolyan megváltozik a viszonyuk a velük kapcsolatban álló cégekkel a cafeteria következő évi átalakítása miatt?

Dr. Kravalik Gábor, ÖPOSZ elnök: A cafeteria rendszer elemeinek változásai, a módosuló adószabályok miatt jelenleg a munkáltatók (is) keresik annak lehetőségét, hogy a korábban kedvezményes adózással nyújtott egészség– és/vagy nyugdíjpénztári hozzájárulásra szánt összeget továbbra is adhassák a munkavállalóiknak, vagy más hasonló – nyugdíjcélú vagy egészségügyi tudatosságot építő - juttatással helyettesíthessék.

Sikerült valamire jutniuk?

Több út is elképzelhető. Szóba jöhet a célzott szolgáltatás, az adományozás, de elméletileg például akár az is, hogy egy-egy munkáltató megmaradva a megszokott hozzájárulásnál a pénztári juttatás mértékét csökkentse, az így felszabaduló összegből pedig az újonnan keletkező adótehernek megfelelő bérfejlesztést hajtson végre.

A 2019-től hatályos adótörvények a kedvezőbb adózási lehetőséget megtartják – egyetlenként – a célzott támogatásokra. Pontosan mi ez a lehetőség, mekkora „gyógyírt” jelenthet a pénztáraknak?

Ez a támogatási forma más koncepción, illetve más alapokon nyugszik, és a mostani ismereteink szerinti jogszabályi környezetben alternatívája lehet a korábbi támogatási formának. Úgy véljük, hogy ez a forma megfelelő alternatíva lehet azon munkáltatók számára, akik továbbra is az egyes meghatározott juttatásokra irányadó adókulcs mellett kívánnak hozzájárulni a náluk dolgozók előtakarékosságához. Azt mondhatjuk, hogy a célzott támogatások lehetősége részben pótolhatja a pénztári rendszerből az adóváltozások hatására kieső vállalati befizetéseket. Ez a megoldás egyébként remekül alkalmas a kieső egyéb cafeteria elemek pótlására, hiszen a pénztárak azon juttatásokat (szolgáltatásokat) is tudják nyújtani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.