2018. szeptember 25., kedd

TGM: SZÁZADVÉG: EZ A VÉG

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.09.25.


A konzervatívok számára sincs menekvés, az Orbán-rezsim pusztító dühe most „a jobboldali elhajlók” ellen irányul.

A Századvég (társadalomtudományi folyóirat) átállítása abszolút Orbán-lojalista irányba – ugyanez történt a Kommentárral korábban, a Heti Választ viszont megszüntették – jelzi, a brutális és primitív részleteken túl, amelyekről a sajtó beszámolt (itt és itt és itt), a konzervatívok számára sincs menekvés, ha nem vonalasak. Megjegyzendő, hogy a Századvég leváltott főszerkesztője kimondottan jobboldali ember és az Orbán-rezsim lelkes híve, de ez se számít már.

A filozófia, a társadalom- és bölcsészettudományok elleni, ideológiai és politikai indítékú, szélsőjobboldali támadások – legutóbb az MTA közgazdasági intézetének fölszámolásáról és a közgazdasági egyetem (Corvinus) privatizálásáról (ez megkönnyítené a várható politikai tisztogatásokat) szóló hírek, az akadémia önállóságának korlátozása – rárakódnak a nemzetközi tudományipar egyébként is aggasztó bürokratizálására és elgépiesítésére. Ezt Magyarországon súlyosbítja az alapkutatások és általában az elmélet elleni régi gyűlölet kiújulása, továbbá a délibábos kamuegyetemek, kétes diplomagyárak és pszeudointézetek elszaporodása. (Ez utóbbi általános kelet-európai járvány, amely különösen Romániában ölt groteszk méreteket.)

Kérdés, hogy mi lesz a könyvkiadással és a könyvterjesztéssel, hogy folytatódik-e a közgyűjtemények és a kulturális közszolgáltatások tudatos tönkretétele. (Lásd a műemlékvédelem sorsát, no meg a statisztika és a környezetvédelem balvégzetét. És lásd a szélsőségesek hadjáratát a kissé mérsékeltebb kulturális funkcionáriusok ellen.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.