2018. szeptember 25., kedd

A BRIT MUNKÁSPÁRT DÖNTÖTT: A BREXIT VISSZAFORDÍTHATÓ

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.09.25.


Két évvel a 2016-os Brexit-népszavazás után úgy tűnik, a brit Munkáspárt (Labour Party) végre egyezségre jutott az EU-ból való kilépés kapcsán.

Az korábban is világos volt, hogy az kormányzó konzervatívok váltópártja egy olyan kilépési egyezményt szeretne, amelynek értelmében Nagy-Britannia része maradna az európai közös piacnak. Ez lenne az ún. norvég modell. Ám arról mostanáig nem állapodtak meg a párton belül, hogyan is viszonyuljanak a May-kabinet által tető alá hozandó kilépési egyezményhez, illetve ahhoz az egyre valószínűbb forgatókönyvhöz, hogy a hét hónap múlva esedékes kilépési határidőre semmilyen megállapodás nem születik London és Brüsszel között.

A Munkáspárt több napja tartó liverpooli konferenciáján a küldöttek ma nagy többséggel (és csupán néhány ellenszavazattal) arról döntöttek, hogy támogatnának egy második Brexit-népszavazást. Méghozzá nem is akármilyent: a kilépés feltételeinek elfogadása vagy elutasítása mellett, a szavazólapon a maradási opció is szerepelne.

Ezzel a párt érdemben kimondta: nem zárkózik el a kilépés visszafordításától.

Keir Starmer, a párt Brexit-ügyi árnyékminisztere kedd délelőtti beszédében világossá tette: nem fogják támogatni a Konzervatív Párt kaotikus kilépési terveit, és a „no-deal” – tehát az előzetes megállapodás nélküli fejetlen kilépés – opcióját sem fogják megszavazni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.