2018. október 11., csütörtök

80 KORTÁRS ÍRÓ TILTAKOZIK A LEGHÜLYÉBB TÖRVÉNY ELLEN

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.10.11.


„aki ma büntet / az holnap lövet” (Erdős Virág)

„Ha a földönfutóknak nem jut méltóság és szabadság, akkor azoknak sem, akik ettől őket megfosztják.” (Dragomán György)

„Ha elfordulsz, nincs, ha nem látod, nincs, ha bünteted, nem lesz – mondják, és elfordulnak, nem látják, büntetik; de minden marad a régiben, csak éppen az emberség veszik el.” (Karafiáth Orsolya)


Ezeket és még sok tucat mondatot kortárs magyar írók és hozzájuk csatlakozók írták, amiért jövő héttől minden közterületen tilos az „életvitelszerű közterületen tartózkodás”, vagyis a hajléktalanság. Október 14-e vasárnapra a budapesti Kossuth térre tüntetést is szerveznek.

Az írók A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoporttal közösen szervezik a tüntetést október 14-re, vasárnap 5 órára. A hajléktalan emberek méltóságáért való kiállásnak tüntetésnek az teremt alkalmat, hogy a nyár folyamán az Alaptörvény 7. módosításával alkotmányos tiltás alá került az „életvitelszerű közterületen tartózkodás”, vagyis a hajléktalanság.

Az Alaptörvény eddig is tartalmazta a büntetés lehetőségét, amennyiben azt „a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme” indokolja, és számos város és budapesti kerület élt is a lehetőséggel, Budapest elég jelentős részén, a legtöbb téren , aluljáróban és a menőbb utcákban tilos hajléktalan embereknek tartózkodnia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.