2018. október 16., kedd

A VILÁG CIVILIZÁLTABB FELE ELKÉPEDVE NÉZI, AMIT A MAGYAR KORMÁNY MŰVEL A HAJLÉKTALANOKKAL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.16.


- Amerika nem hunyhat szemet a jogállam és az emberi jogok megsértése fölött, így például korlátozhatná Magyarország közreműködését a Nato-gyakorlatokon, viszont a baloldalnak érdemi mondandót kell szembeállítania a populisták olcsó parasztvakításával szemben; 

- Összenő, ami összetartozik: egyáltalán nem esélytelen, hogy Orbán összeáll az európai szélsőjobbal, ha netán tényleg sarkára áll az Európai Néppárt;
- A magyar kormány megint csak másra mutogat, amikor a saját háza ég, miközben Orbán baráti diktátor az USA szemszögéből.

Bloomberg

Hogy egy szaúdi újságíró eltűnt Szaúd-Arábia isztanbuli konzulátusán, annak rá kellene ébresztenie az Egyesült Államokat, hogy új módon kellene viszonyulnia a diktátorokhoz, akik között az elemzés szerint ott van Orbán Viktor is. A kommentár az eset kapcsán azt emeli ki, hogy vannak hátulütői az együttműködésnek, ha a másik oldalon olyan országok találhatóak, amelyek elnyomják a demokráciát és az emberi jogokat. Az illiberális és demokráciaellenes gyakorlat már olyan fontos Nato-államokban is gyökeret vert, mint Magyarország, Törökország és Lengyelország. Hogy féken tartsák ezeket a baráti autokratákat szerte a világban, azt csak megnehezíti az orosz, kínai és iráni geopolitikai revizionizmus újbóli felbukkanása. Mert cselekedhet ugyan a magyar, lengyel, török és a szaúdi kormány sorozatban mélyen elítélendő módon, csak éppen országaik kulcsfontosságú helyeken vannak a geopolitikai versengés szempontjából.

Napjainkban Amerika úgy gondolja, hogy nem szakíthat sok tekintélyelvű szövetségesével, mert pl. ha befagyasztja a viszonyt pl. Budapesttel, az erkölcsileg rendben van, de csak több lehetőséghez juttatná az orosz mesterkedést a Nato keleti szárnyán. De semmiképpen sem szabadna zöld jelzést adnia az emberi jogok és a jogállam megsértéséhez, mert az csak további törvénytelenségekre sarkall. Egyben kikezdi az USA erkölcsi tekintélyét és ideológiai vonzerőt képez Washington barátai és vetélytársai között, lásd a szívélyes viszonyt Putyin és a magyar erős ember, Orbán között. Ezért az Egyesült Államoknak arányos, de érzékeny válaszlépéseket kell tennie, ideértve pl. hogy kizárják a Nato-gyakorlatokból a kvázi-autoriter Magyarországot, és hogy az elnök szólaljon meg erőteljesen az elnyomás ellen. A kétoldalú kapcsolatokban csendesen, de következetesen kell képviselnie az alapvető emberi jogok betartásának fontosságát. Lengyelország esetében még keményebben kell fellépni, mert az csak Kínával tud szorosabb kapcsolatot kialakítani válaszként.

Az viszont semmiképpen sem teheti meg, hogy azt sugallja: jóváhagyja az illiberális politikát, vagy egyszerűen nem vesz tudomást arról. Ám Trump pontosan ezt csinálja. Hogy kiállt az eltűnt szaúdi újságíró ügyében, az jó jel. Az viszont nem sok jót vetít előre, hogy még csak megfontolni sem hajlandó az amerikai fegyvereladások korlátozását a királyságnak. Nem kérdés: nehéz pontosan belőni, miként kell viszonyulni a baráti diktátorokhoz. Ám ha az USA meg sem próbálja, az lejáratja az eszményeit és az érdekeit.

Guardian

A vezércikk azt emeli ki a bajor választások tapasztalataként, hogy a CSU-tól többen pártolták át a jobboldalra, illetve középre, mint a szélsőséges AfD-hez, ám a jelek szerint Európa nagy részén felvirradt a populistáknak. Sikerükben nem csupán az idegenellenesség játszik szerepet, hanem az is, hogy ezek a mozgalmak erősítik az összetartozás érzetét, azaz elegyítik a vallást és a nacionalizmust, ily módon hoznak létre lelki közösségeket. Mindkét alaptényező eredendően illiberális. De amikor ennyien magukra maradnak, gazdasági-szociális értelemben egyaránt, akkor nem szabad csodálkozni ahhoz, hogy az emberek szeretnének tartozni valahová. És a populistáknál nem kell semmiféle érdem, hogy hozzájuk állhass.

Viszont ami roppant veszélyes, az az, hogy másfajta feltételeket szabhatnak a tagsághoz: a születést, a bőrszínt, vagy éppen a vallásos meggyőződést. Az AfD, a Fidesz és a PiS, valamint a Liga a kereszténységet arra használja, hogy kirekessze a mind közönségesen csupán iszlámnak nevezett nem keresztényeket és nem fehéreket. Ennek semmi köze az ideológiához. A vallást arra is bőven ki lehet aknázni, hogy rajta keresztül bizonyítsák: az idegenek sohasem tartoztak ide. Ha a haladó baloldal fel akar lépni ez ellen, illetve megfelelő csatornába kívánja telepíteni az említett vágyakat, akkor meg kell találnia hozzá az oda illő, erős mondanivalót. Mert sokan felsorakoznak a populizmus mellett, ám anélkül, hogy hinnének abban.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése