2018. október 2., kedd

AZ ORSZÁGOS HÍRŰ KARDIOLÓGUS ELBOCSÁTÁSA MUTATJA, MIÉRT ROHAD A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

MAGYAR NARANCS / MATERIA MEDICA
Szerző: DRAJKÓ ZSOMBOR
2018.10.02.


Nagyot ment a médiában az elmúlt hetekben egy hír, miszerint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Kardiológiai Osztályának éléről egyik pillanatról a másikra elküldték Székely László főorvost. Az indoklás homályos. Cikkek tömege foglalkozott már a sztorival. Azt hihetnénk, hogy nincs már mit beszélni erről, pedig nagyon is van. A sorok között ugyanis lapul még néhány, nagyon lényeges szempont.

Székely László országos hírű kardiológiai szaktekintély. Neve gyakorlatilag összeforrt a minimálinvazív (kis metszésből végzett) szívbillentyű-plasztikákkal és szívbillentyű-beültetésekkel.

Szakmailag nélkülözhetetlen, megkerülhetetlen ember, ő ugyanis a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet egyetlen orvosa, aki a szívbillentyűket képes ilyen típusú feltárásból műteni.

Bombaként robbant a hír szeptember közepén, hogy egyik pillanatról a másikra Székelynek távoznia kellett az általa vezetett osztály éléről. Az indoklás szerint súlyos jogi és etikai vétséget követett el. Fél évvel ezelőtt az orvos egy mellimplantátummal rendelkező fiatal nőn hajtott végre kis bemetszéssel végzett szívbillentyűműtétet. A közelség okán ilyen esetben könnyen bekövetkezhet a mellimplantátum sérülése. Székely elébe ment a problémának, és a műtét előtt már jelezte a páciensnek, hogy az implantátum sérülése esetén a szívbillentyűműtéttel egybekötve a sérült implantátumot is kicserélné, hogy a páciensnek ne kelljen egy újabb műtét terhét viselnie, és ne kelljen közel fél évig aszimmetrikus mellkassal élnie. A mellimplantátum cseréjét egy külső intézményben dolgozó plasztikai sebész kollégája segítségével szerette volna elvégezni, erről szintén tájékoztatta a betegét.

A műtét közben bekövetkezett az, amitől Székely tartott: a mellimplantátum megsérült, így operáció közben riasztották a plasztikai sebészt, aki rendben ki is cserélte azt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.