2018. október 2., kedd

AZÉRT MENNEK EL A FIATAL KUTATÓK MAGYARORSZÁGRÓL, MERT KEVÉS A PÉNZ, ÉS BIZONYTALAN A KARRIER

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2018.10.01.


A pénzhiány a szakmai előremenetel kiszámíthatatlansága a fő oka annak, hogy a fiatal kutatók elhagyják Magyarországot, illetve a pályájukat – derült ki egy felmérésből, aminek eredményeit most tette közzé a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A felmérésben közel kétezer 45 évesnél fiatalabb tudós fejtette ki véleményét saját helyzetéről, a szakmai kihívásairól és az általa tapasztalt strukturális és intézményi problémákról. 


Pénz, paripa, fegyver?

A fiatal kutatók helyzetéről, karrierterveiről, nehézségeiről szóló, az MTA honlapján teljes egészében elérhető felmérés eredményei szerint a 45 év alatti tudósokat „mindenekelőtt az alacsony jövedelmek, a kutatási forrás hiánya, illetve a szakmai karrierút kiszámíthatatlansága tántorítja el a tudományos pályától". Ezek a tényezők különösen érzékenyen érintik a határozott idejű szerződéssel foglalkoztatottakat (a válaszadók egyharmada). Az MTA kötelékében dolgozók 54 százalékát határozott idejű vagy eseti megbízással alkalmazzák (ez az arány a felsőoktatásban dolgozók esetében 20 százalék alatt van). A válaszadók átlagosan 76 százalékos fizetésemelést tartanak szükségesnek. Az alacsony fizetések miatt a válaszadók 42 százaléka vállal másodállást.

A felmérés szerint a Magyarországon folyó kutatások alulfinanszírozottak. Különösen nagy problémát jelent az eszközbeszerzés és az, hogy a pályázati forrásokból kevés kutató foglalkoztatható. A fiatal kutatók a konferenciarészvétel, pályázati adminisztráció, külföldi kollaborációk és a nemzetközi pályázatokra való felkészítés területén észlelték a legnagyobb hiányokat...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.