2018. október 11., csütörtök

CEGLÉDI: KÜLSŐ MEGHAJTÓ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.10.09.


Gulyás Gergely épp most csinálja meg az ellenzék EP-kampányát. Ha beleállnak, persze.

A hvg is feldolgozta a 24.hu minapi értesülését, miszerint 9-10 ezren veszíthetik el munkájukat az államigazgatásban dolgozók közül; a minisztériumokban és a kormányzati háttérintézményekben már javában folyik a 20, helyenként 40 százalékos létszámleépítés előkészítése, és a kirúgottakat többek között kórházi ápolóként, műtőssegédként, bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelőként foglalkoztatnák tovább (a megfelelő képzés után). Ennek a döntésnek lesz több ezer közvetlen csalódott érintettje, és további tízezernyi családtag, akik szintén nem most zárják a szívükbe a Fidesz-kormányt. Potenciálisan sok ezer olyan ember, akik még rendszeren belül vannak, akik ma még számokat és neveket látnak, adatokhoz férnek hozzá, szükségszerűen a simlis ügyek is (na jó, mit finomkodok a NER nyolcadik évében: büdös nagy lopások és egyéb köztörvényes bűncselekmények) átfutnak rajtuk.

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e önöknek pendrive-juk? Kisméretű, de nagy tárkapacitású külső meghajtó, amit bedug a gépbe, és pár gigabájt adatot másol rá. Mert mutatom, mit lehetne tenni vele.

Angolul whistleblowernek hívják azt, aki a nyilvánosság figyelmét és erejét használja, hogy leleplezzen különböző, jellemzően a munkavégzése során tudomására jutott jogsértéseket. Sem igazán jó magyar szó, pláne magyar gyakorlat nincs erre, általában közérdekű bejelentőnek hívják. De nem is hívják, elrontott példákat láttunk csak inkább. Szerencsétlen NAV-os Horváth Andrást annak idején is hakniztatták a soha ki nem nyitott, csak lengetett Misztikus Zöld Dossziéval, holott pont a fordítottját kellett volna csinálni: egy büdös szót sem szólni, de mindent felrakni a zölddosszié.com honlapra, és felhívni rá a sajtó figyelmét.

Na, a most egyszerre kilökött, sok esetben csak megalázó folytatási opciókkal „kecsegtetett” ezer és ezer közszolga között több potenciális Horváth András is lehet. Az ellenzéki pártoknál pedig (már amelyiknek nincs közös biznisze a Fidesszel) igény és mód arra, hogy ezeket az ügyeket megépítsék. Hadd húzzam alá: bő hét hónappal az EP-választások előtt ezernyi olyan embert rúg ki a Fidesz, akik pontosan tudhatják, hogyan lopták el a kormánypárt környékén az uniós forrásokat, milyen pályázatnál ki szólt le és mikor, melyik cég és melyik bankszámla a büdös...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.