2018. október 7., vasárnap

ELŐKERÜLT GALILEI EREDETI "ERETNEK" LEVELE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.10.07.


A londoni Royal Society könyvtárában találta meg egy olasz kutató Galileo Galilei elveszettnek hitt levelét, amelynek nyomán eretneknek nyilvánították.

Eddig két változata volt ismert, amelyek közül az egyik enyhébb megfogalmazású volt. A most előkerült levél, amelyben a tudós megfogalmazta tézisét a római katolikus egyház azon állításával szemben, hogy a Nap forog a Föld körül, már legalább 250 éve könyvtár birtokában van.

Galilei 1613-ban írta a 7 oldalas levelet, amelynek a végén G.G. aláírás van. A tudós barátjának, Benedetto Castellinek, a pisai egyetem matematikusának írta és megfogalmazta benne, hogy a tudományos kutatásnak szabadnak kell lennie az egyházi doktrinától.

A szöveget Niccolo Lorini dominikánus szerzetes 1615. február 7-én elküldte az Inkvizíciónak. Ennek másolatát a vatikáni titkos archívumok őrzik. Egy héttel később Galilei Pieri Dini nevű barátjának azt írta, hogy a Castellinek írt, az Inkvizíciónak elküldött levelét meghamisították és a levélhez csatolta annak enyhébb változatát, eredetinek feltüntetve azt. Kérte Dinit, hogy továbbítsa a vatikáni teológusokhoz.

Dininek írt levelében Galilei, akit 1633-ban-ban, miután megjelent a Dialógus a világ két legnagyobb rendszeréről című műve, eretnekség miatt perbe fogtak és elítéltek, panaszkodott arról, hogy milyen rosszindulatúak és tudatlanok az ellenségei és azt írta, hogy az Inkvizíció felülhet ennek a túlbuzgóságból eredő csalásnak”.

Mi történt valójában? Valóban kikelt az egyházi beavatkozás ellen Castellinek írt levelében vagy valaki meghamisította a levelet? – veti fel a római lap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.