2018. október 7., vasárnap

SORSFORDÍTÓ NÁCI IDŐKET ÉLÜNK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ACZÉL GÁBOR
2018.10.05.


Takaró Mihály a Duna Televízió Száműzött magyar irodalom című sorozatában “a XX. század első felének elhallgatott, világhírű és világirodalmi szintű szerzőit helyezi vissza a kánonban megérdemelt helyükre”, köztük van Tormay Cécile, Szabó Dezső, Wass Albert és Nyírő József, akik 2012-ben az ő kezdeményezésére kerültek be az új Nemzeti Alaptantervbe. “Nemzeti szellemben tanít.” “A magyarság körében világszerte ismert és elismert tevékenysége okán 2013. novemberben megválasztották a Kárpát Medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete elnökének is.” “Évtizedek óta ezt a lelket, szellemet, tudományt és iskolát: azaz nemzetet teremtő tevékenységet műveli. Illesse hát méltó köszöntésünk a nemzet irodalomtanárát!” (Raffay Ernő laudációjából)

Amikor vitéz Nagybányai Horthy Miklós átvette ezt az országot, akkor ez az ország romokban hevert. A polgársága erkölcsi hullaként, teljesen reménytelenül nézett a jövőbe. Mondhatnánk számos olyan párhuzamot” – mondotta volt Takaró Mihály egy 2011-es Nagy magyarok című előadásában -, “ami a jelenre és az 1920-as állapotra, bizony, egyszerre igaz. Tény azonban, hogy Magyarországon az a párt, amely a szocialista munkáspárt utódpártjaként, és a kommunizmus utáni újfajta kozmopolita kommunizmust megvalósítva az országot ebbe az iszonyatos csődbe vitte, talán még nagyobba erkölcsileg, az a párt reményeink szerint végleg megbukott. Akkor, 1920-ban, egy 1918-as és egy 1919-es, két elvetélt forradalom után egy nagy államférfire volt szükség Horthy Miklós személyében.” (Video)

Nem tette hozzá: Ahogyan most is Orbán Viktorra.

Mindazonáltal fel se merülhet, hogy az érdemei elismerése mellett közös megegyezéssel október 31-én távozó, baloldalisággal nemigen vádolható Prőhle Gergely helyett bárki más lehet-legyen a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.