2018. október 31., szerda

HALLOWEEN (NEM CSAK) AMERIKAI MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsófi
2018.10.31.


Lehet szeretni vagy elutasítani (a magam részéről én úgy vagyok vele, hogy zavarni nem zavar, ha valakinek örömet okoz, akkor hajrá – a tökfaragás pedig kifejezetten jó móka), de aligha kétséges, hogy a Halloween egyre jobban terjed világszerte. Úgyhogy bár a mai poszt nagy részét Amerikában készült fotók adják (Zsófi azért írt melléjük pár sort is), kicsit messzebb is megpróbálhatunk kitekinteni – egyúttal ti is elmondhatjátok, nálatok (az országban, ahol éltek) mennyire terjed ez az ünnep.

Mindenekelőtt azonban érdemes felidézni, hogy a Halloween a közvélekedéssel ellentétben nem egy amerikai ünnep, hanem tulajdonképpen egy kelta nyárbúcsúztató (ekkor terelték a szarvasmarhát a legelőről az istállóba), ráadásul ilyenkor ünnepelték az újévet is.

Az eredeti All Hallows’ Eve magyarul mindenszentek előestéjét jelenti, a kelta papok, a druidák hite szerint e napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az előző esztendőben haltak meg, és állatok testébe „költöztek”.

Azért öltöztek hátborzongató ruhákba, hogy így próbálják meg elijeszteni a halottakat, emellett áldozatokat is bemutattak. Nem véletlen az időpont, a középkori hiedelmek szerint ilyenkor a legnagyobb erejű a mágia.

A Halloween tipikus narancs és fekete színei is innen gyökereznek, a kelta legendákban ezek a halál színei voltak. Aztán meg játszottak olyat, hogy bekötött szemmel kellett választani az asztalon heverő tárgyak közül (mindegyiknek volt valami szimbolikus jelentése).

Például ha egy tál vízbe nyúlt valaki, akkor az azt jelentette, hogy külföldre költözik, egy gyűrű közelgő házasságot, az agyag viszont családon belüli halált jelentett.

Amerikába az ünnep csak az 1840-es években került, nem meglepő módon az Írországból az éhínség elől menekülő százezrek vitték magukkal. Azóta persze ez a nap (is) elvesztette eredeti jelentését, viszont nagyon komoly üzlet lett belőle...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.