2018. október 13., szombat

HONVÉDSÉGI KÉNYSZERTOBORZÁS A KIRÚGOTT KÖZSZOLGÁKNAK, HABONYÉK KASZÁLTAK A KÖTVÉNYBIZNISZEN - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.10.13.


24: Tartalékos kényszerkatonaság vár az elbocsájtott közszolgákra

Lényegében rákényszerítik a várhatóan 9-10 ezer kirúgott tisztviselő jelentős részét, hogy lépjen be a Magyar Honvédség tartalékos katonái közé. A szolgálatvállalási kényszer alól a nők számára sem lesz kibúvó. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden nyújtott be egy határozati javaslatot az Országgyűlésnek, amely – elfogadása esetén – jelentősen megemelné a honvédség létszámát. Minisztériumi források szerint a napokban tartott állományi tájékoztatókon közölték a kirúgási listák véglegesítésére váró hivatalnokokkal, hogy csak szolgálatvállalás fejében kínálnak majd más munkát annak, aki az állami szektor más részében szeretne elhelyezkedni. Felmentés nincs, mert a katasztrófavédelmi törvény alapján az ott felsorolt kevés kivételtől eltekintve szinte mindenkire kiterjeszthető a polgári védelemben való részvétel kötelezettsége. Úgy tűnik, sokaknak kínálnak majd lehetőséget, azok közül, akik elveszítik munkájukat, de leginkább az ötven év alattiaknak, és csak akkor, ha vállalják a tartalékos katonai vagy a katasztrófavédelmi szolgálatot.

Direkt36: Habony és köre nyakig mártózott a kötvényüzletbe

Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz kötődő emberek részt vettek a kormány sokat bírált letelepedésikötvény-programjában. Korábbi cikkek többek között egy Habonnyal kapcsolatban álló grúz-izraeli üzletemberről, Shabtai Michaeliről, valamint a tanácsadót korábban képviselő Kosik Kristóf ügyvéd irodájáról szóltak. E-mailek és egyéb iratok mutatják, hogy Shabtai részt vett a VolDan nevű cég működésében, amely Oroszországban árusított letelepedési kötvényeket. Van olyan dokumentum is, amely arról árulkodik, hogy Kosik ügyvédi irodájának egyik munkatársa intézkedett egy kötvényvásárló ügyében. A kötvényprogramot a Habonnyal régóta közeli viszonyban lévő Rogán Antal fideszes politikus kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. A kötvények forgalmazására a gazdasági bizottság nyílt pályáztatás nélkül választott ki néhány, jellemzően offshore hátterű, átláthatatlan tulajdonosi struktúrájú céget. Ezek a vállalkozások milliárdokat kerestek. A VolDan többek között Oroszországban és több más egykori szovjet tagállamban tevékenykedhetett. A VolDan Investments Limited az európai törpeállamban, Liechtensteinben van bejegyezve, ami komoly lehetőséget ad a cégnek a titkolózásra.

HVG: Felszámolják Simonkáék unióspénz-szivattyú TÉSZ-ét

Az állam 760 millió forintot kér vissza a Simonka György fideszes képviselőhöz közel álló Paprikakert Tész Kft.-től, vissza kell fizetniük a szegedi Vadasparkban felépített Kalandparkra elköltött 277 millió forintot is, amelyet uniós pályázaton nyert az egyébként zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó cég. Közel félmilliárd forintot a mezőgazdasági hivatal követel vissza. Ez nagyjából a 2014-ben elutalt támogatás összegével egyezik meg, 2013-ban egyébként ebből a forrásból egymilliárd forintot kapott az MVH-tól a Paprikakert fejlesztésre, azt nem kérik vissza. Pár százezer forintot a közüzemi szolgáltatók vasalnának be a cégen, de van két magánhitelező is, fejenként kétszázmilliót szeretnének viszontlátni. A felszámolás megindítását a múlt héten jegyezték be.

G7: Mészáros gyerekei is stadiont építenek

A korábban emlegetett összegnél jóval drágábban épül Érden stadion és multifunkcionális sportközpont – derül ki egy a közbeszerzési adatbázisba feltöltött dokumentumból. A létesítményre ugyanis eredetileg 3,3 milliárd forintot különített el a kormány a Modern Városok Program keretében, ám a beruházás miatt kiírt közbeszerzésre beérkező legalacsonyabb ajánlat több mint másfélszer ennyi, 5,3 milliárd forint volt. A két szakaszra bontott fejlesztést a Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt Fejér-B.Á.L. Zrt. és a szintén kormányközeli Épkar Zrt. alkotta konzorcium nyerte el.

HVG: egynyolcad stadion ára hiányzott a Honvédkórháznak

Havi körülbelül 10 millió forint – mindössze ennyit kért volna a Honvédkórház parancsnokától az intézmény sürgősségi centrumában dolgozó szakorvosok béremelésére Zacher Gábor, az osztály korábbi vezetője. Emellett további egyszeri, nagyjából 50 millió forint hiánya vetődött fel az elromlott vagy elavult orvosi eszközök pótlására, amelyek nélkül ma életek veszélyeztetésével zajlik az ellátás. Ez utóbbit nem mi állítjuk, hanem szakértők is, illetve benne áll abban a több száz oldalnyi, a kórház parancsnokának, Kun Szabó Istvánnak címezett figyelmeztető levélben, amelyet 2017 szeptemberi kinevezése óta küldtek neki a sürgősségi centrumból. A fenti pénzből – a béreket terhelő járulékokkal kiegészítve is tehát évi legfeljebb 190+50 millió forintból – megelőzhette volna a főigazgató, hogy a betegek egyik no-go zónájává váljon a kórház. Kun Szabó vezérőrnagy erős kapcsolatokat ápol a Fidesz felső vezetésével. Lánya, az amúgy a Miniszterelnökségen dolgozó Elizabet, Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató Marcell nevű fiának a menyasszonya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.