2018. október 4., csütörtök

KOLDUSBOTON

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.10.04.


Hát igen, tizenötödikétől érvénybe lép a törvény, betiltják a hajléktalanságot, hogy ilyen egyszerűen fogalmazzak: a valós helyzet sokkal bonyolultabb, elvégre mégiscsak jogról van szó, az alapvetően nem is szabad, hogy egyszerű legyen. Szóval, szabálysértés lesz a hajléktalanság. Mivel nyakunkon a törvény, nézzük már meg alaposabban, mert több, mint különös.


Röviden, pontosan a 178/2018 (X.2.) kormányrendeletről beszélünk (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK18150.pdf), „az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése szabálysértéssel kapcsolatban közreműködő egyes szervek kijelöléséről és feladatairól”. Ez alapvetően a szabálysértésnek minősített otthontalanság elleni intézkedéseket részletezi, nem kevés tanulsággal: akik írták, valószínűleg életükben nem találkoztak még hajléktalannal, és azt hiszik, az választott életforma, amit kalandos lelkületű, bohém egyének űznek, játszi hangulatukban.

Igazán rájuk férne, mármint a szerzőkre egy, csak egy novemberi éjszaka a nyóckerben akárhol.

Márpedig senki sem jókedvében fekszik ki a jégbe, hóba, a kormányrendelet alapvetően aljas, szemforgató és álnok, ugyanis két dolog felől rendelkezik: első sorban is magának a szabálysértőnek a sorsáról (rövidebben, sommásabban), másodsorban viszont az ingóságai és vagyontárgyai sorsáról – hosszan és kimerítően. Nyilván, az sokkal fontosabb, mi lesz a kis batyuval, mint az, hogy az emberrel mi lesz: no, de hát ilyen a jogi környezet. Szabál, szabál, embert zabál...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.