2018. október 12., péntek

NEM ELÉG, HOGY MŰTŐSSEGÉDNEK KÉPEZNÉK ÁT A KIRÚGOTT KÖZALKALMAZOTTAKAT, ELŐTTE MÉG TARTALÉKOS KATONÁNAK IS KELL JELENTKEZNIÜK

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2018.10.12.


Kedden írta meg a 24.hu, hogy 9-10 ezer minisztériumi és kormányzati alkalmazottat tervez a kormány a bürokráciacsökkentés jegyében eltávolítani jelenlegi pozíciójából október végéig, akiknek egy részét aztán OKJ-s képzéseken képeznék át egészségügyi és szociális dolgozónak, például kórházi ápolónak vagy műtőssegédnek. Most szintén a 24.hu írt arról, hogy a napokban közölték az elbocsátásra váró hivatalnokokkal, hogy csak tartalékos katonai szolgálatvállalás fejében finanszírozza az állam az átképzést.

Bár abszurdnak tűnik, a katasztrófavédelmi törvény alapján szinte bárkire kiterjeszthető a polgári védelemben való részvétel kötelezettsége, tehát a minisztériumi alkalmazottakra is kiterjeszthetik. A 24.hu-nak egyikőjük azt nyilatkozta, már el is kezdődött a munkaügyi válogatás: a HR-osztálynak le kellett adni a bizonyítványok és a jogosítványok másolatát, és egy orvoscsoport is megvizsgálja a tisztviselőket.

„Úgy tűnik, sokaknak kínálnak majd lehetőséget, azok közül, akik elveszítik munkájukat, de leginkább az ötven év alattiaknak, és csak akkor, ha vállalják a tartalékos katonai vagy a katasztrófavédelmi szolgálatot” – nyilatkozta az egyik minisztériumi alkalmazott.

A honvédség létszámát Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden benyújtott határozati javaslata szerint jelentősen megnövelnék: a tisztek száma 5690-ről 6600-ra emelkedne, az altiszteké 8845-ről 10200-ra, a legénységi állomány 7895-ről 13200-ra, a tartalékos állomány pedig 8000-ről 20000-re. Az önkéntes tartalékos szolgálat annyit jelent, hogy kiképzési időszak után a tartalékosokat évente 20 napra bármikor behívhatják, katasztrófahelyzetekben vagy szükség esetén ünnepségek, koszorúzások biztosításánál is bevethetők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.