2018. október 2., kedd

NEM ZAVARTA AZ ÁLLAMOT A TÚLSZÁMLÁZÁS

INDEX
Szerző:  MT
2018.10.02.


Mint kiderült, az amerikai hatóságok is vizsgálódnak a Microsoft brutálisan túlárazott magyarországi szoftverlicenc-értékesítései miatt. Ugyanakkor az ügyre vonatkozó amerikai törvény alapján elég szűkre van szabva, hogy kiket és mit vizsgálhatnak, magyar politikai szereplőket pedig egész biztosan nem kaphatnak el. Ez a hazai hatóságok dolga lenne, ám az ügy körülményei alapján nem úgy tűnik, hogy bárkit is zavarna az ügy a magyar állam tájékán.

Először tavaly decemberben a 24.hu írta meg, hogy a Microsoft belső vizsgálatot folytatott magyarországi leányvállalatánál, amelynek eredményeként szerződést bontottak négy hazai viszonteladójukkal, és négy magas rangú vezetőt is kirúgtak a cég magyar leányvállalatától. Augusztus végén már a Wall Street Journal mértékadó amerikai üzleti lap számolt be róla, hogy az ügyben az Egyesült Államok értékpapír- és tőzsdefelügyelete, illetve az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot folytat korrupció gyanúja miatt.

A nyomozás hátterében egy relatíve egyszerű, ám a jelek szerint annál jövedelmezőbb csalás gyanúja áll. A magyar államigazgatási szervek egytől-egyig Microsoft szoftvereket (Word, Excel, stb.) használnak, ezeket azonban nem közvetlenül a Microsofttól szerzik be. A Microsoft először eladja a szoftvert, illetve a szoftverhasználati licencet viszonteladóknak, majd ezek a közvetítő cégek közbeszerzéseken értékesítik tovább a licenceket az állami szerveknek.

Mint kiderült, a viszonteladók hatalmas profitot csinálnak a bizniszen: gyakran 30, alkalmanként akár 50-60 százalékkal drágábban adták el a szoftvert az államnak, mint amennyiért a Microsofttól kapták. Mivel az érintett cégek a vizsgálat által érintett időszakban, 2013-2014-ben nagyjából 8 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek, a kár milliárdos nagyságrendű lehet.

A JELEK SZERINT EGYEDÜL AZ AMERIKAI HATÓSÁGOK MOZGOLÓDNAK AZ ÜGYBEN, AZ Ő NYOMOZATI JOGKÖREIK PEDIG ELÉG SZŰKRE VANNAK SZABVA. ETTŐL FÜGGETLENÜL AZ AMERIKAIAK KORÁBBAN MESZELTEK MÁR EL HASONLÓ NYOMOZÁS EREDMÉNYEKÉNT MAGYAR CÉGET, MÉGPEDIG A MAGYAR TELEKOMOT, TEHÁT A JOGI KORLÁTOK ELLENÉRE IS VAN ESÉLY RÁ, HOGY VALAMILYEN SZINTEN FELELŐSSÉGRE VONJÁK AZ ELKÖVETŐKET...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.