2018. október 30., kedd

ORBÁN A NEM LÉTEZŐ HÁBORÚRA HIVATKOZVA MENTI FEL MAGÁT AZ EMBERI JOGI EGYEZMÉNYEK ALKALMAZÁSA ALÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.30.



- Merkel már messze nem Európa erős embere és még az is elképzelhető, hogy a menekültügyben kénytelen lesz meghátrálni a kelet-európai nyomulással szemben 

- Ha valaki, akkor Orbán Viktor igazán sokat tett Európa megosztásáért

- Heisler András szerint ha valahol netán felüti a fejét a gyűlölet, pl, a bevándorlókkal szemben, akkor az onnantól kezdve irányulhat bárki ellen

New York Times

Hogy a német kancellár bejelentette közelgő távozását, az azt jelzi, hogy Németország sem tud kimaradni azokból a folyamatokból, amelyek egész Európában átrendezték a politikát, ideértve a politikai középen keletkezett krátert, a populisták felemelkedését, a migrációs válság visszacsapását, és az új politikai törésvonal kialakulását a liberális, EU-barát értékek hívei, illetve a nacionalista pólus között. A találgatások Merkel jövőjét illetően hónapok óta napirenden voltak, most mégis sokként érkezett a döntés. Aláhúzza, hogy újabban törékeny a politika Berlinben, illetve nagy a bizonytalanság az ügyben, mi lesz a földrésszel a kormányfő nélkül. Egy éve, az országos választás óta lehetett látni, hogy fokozatosan elillan a hatalma. Mostani nyilatkozata pedig helyenként úgy hangzott, mint egy búcsúbeszéd.

Hogy lelép a színről, az új fejezetet hozhat a németek, de a kontinens számára is. Németország instabilabbá válhat, amely kevésbé képes irányítani Európát, éppen akkor, amikor arra igen nagy szükség volna egy sor kérdésben. Ám sokan gondolják, hogy Merkel nem tud maradni az általa megjelölt határidőig, sőt, akár már jövőre új választásokat írhatnak ki. Pedig idáig kulcsszerepet töltött be, hiszen a konzervativizmus általa képviselt liberális változata bástyaként szolgált a többi közt a magyar és a lengyel jobboldali vezetők nacionalista nyomásával szemben. És ő volt az is, aki a leghatározottabban szembeszállt Trumppal a liberális rend védelmében. Hogy ki lesz az CDU új vezetője, az meghatározza a párt irányvonalát az olyan megosztó témákban, mint a migráció és a földrész további sorsa. De erősen valószínű, hogy a német belpolitika mindenképpen széttöredezik.

FT


Hogy Merkel alig egy hónap múlva másnak adja át a CDU irányítását, az megnehezíti az európai döntéshozatalt. És az is látszik, hogy hatalma gyengül az EU-ban. Hiszen idáig ő volt a hangadó, ám a 3 évvel ezelőtti menekültválság és a tavalyi gyenge választási szereplés kihatott a kancellár uniós pozíciójára. Mostanában többször is ő kérte a többieket, hogy segítsenek megoldani a hazai gondjait. Ezzel együtt befolyása továbbra is jelentős, még most, pályafutása alkonyán is. Azaz még mindig döntő módon bele tud szólna a Brexitbe, az euróövezet átalakításába, és hogy kik legyenek a kulcsposztok következő gazdái Brüsszelben. Viszont, hogy odahaza bajba került, az gátolja, hogy eleget tegyen a Macronnak tett ígéreteinek a kontinens jövője ügyében. Párizs aggódik, hogy az utód részéről még kevesebb támogatásra számíthat. Más kormányok, viszont, így a populista, erősen migránsellenes magyar és olasz vezetés örül, hogy Merkel trónja inog. És ha másvalaki kerül a német kereszténydemokraták élére, annak valószínűleg eltérő lesz az elképzelése Európáról.

Süddeutsche Zeitung

Hogy Merkel odahaza meggyengült, az kihat Európára is, és nem csupán a menekültkérdés kapcsán. Nem valószínű, hogy a kancellár ilyen helyzetben megszavazná az euróövezet vitatott reformját. De a legnagyobb ellentétek a migráció ügyében vannak, és a német vezetőre nehézségek várnak, ha ki akar tartani a gyakorlatias, de liberális bevándorlási politika mellett. Azaz hogy rendezzék a helyzetet és tegyék lehetővé a legális migrációt. Véleménye szögesen ütközik Orbán Viktor álláspontjával, aki szerint minden határt le kell zárni. Ám lehet, hogy a kancellár kénytelen lesz engedményeket tenni Kelet-Európának. Az osztrák miniszterelnök pl. a kvótán túl a szolidaritás más formáit is el tudja képzelni. Merkel ezt azért utasítja el, mert úgy gondolja, hogy nem szabad magukra hagyni a déli államokat.

A vita gátolja a menedékpolitika módosítását, és Merkel helyzetétől függetlenül nem rajzolódik ki semmiféle megoldás, mert Orbán és Salvini az európai választási kampányban olyan képet akar festeni, mintha az EU tehetetlen volna az ügyben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.