2018. október 20., szombat

SZAVAIM SINCSENEK, MÁR TÉNYLEG NINCSENEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.10.19.


Szép jó estét mindenkinek! A mai napon megfogadtam, hogy kissé hagyom lenyugodni a hajléktalanság betiltása körüli témát. Ma viszont meglátva a híreket, egyszerűen képtelen vagyok erre. Nem lehet ugyanis amellett elmenni, ami a mai napon történt. A rendőrség megkezdte a hajléktalanok begyűjtését, mintha csak köztörvényes bűnözőkkel lenne dolguk. Vagyis nem, mert még a Dózsa György úti gázolóval szemben sem viselkedtek úgy, mint a mai napon bíróság elé kerülő, egykor szebb napokat látott emberekkel. A hajléktalanokból elkövetők lettek, akiknek egyetlen bűne az, hogy nincs otthonuk. A törvények szerint szabálysértőkké váltak csupán azzal, hogy kénytelenek a szabad ég alatt aludni.

Milyen keresztény ország az, amely bűnözőkként kezeli a saját hajléktalanjait? Milyen ország, milyen bírósága az, ahol a következők egyáltalán elhangozhatnak:

"12.20-kor a rendőrök a Feneketlen-tó partján észlelték, hogy egy idősebb hölgy a padon üldögél, ahol párnák és takarók is fel voltak halmozva. A rendőr intézkedést kezdeményezett, miután észlelte, hogy a hölgy életvitelszerűen tartózkodik a helyszínen.

Oláh Kálmánné nem először tartózkodott életvitelszerűen közterületen: három másik helyen is hajléktalankodott, ám tevékenységét a figyelmeztetések ellenére sem hagyta abba. Így a Gyorskocsi utcába szállították.
"

A rendőrség három alkalommal is felszólította, hogy hagyja abba tevékenységét – ne legyen hajléktalan – ám ezt a figyelmeztetések ellenére sem hagyta abba. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy ilyen mondatok ma, Magyarországon elhangozhatnak. Az, hogy egy állítólagosan keresztény ország rendőrei felróják egy hajléktalan asszonynak a saját szerencsétlen sorsát, példa nélküli. Mégis mit vártak a rend őrei, a hajléktalan asszony, egyik percről a másikra megszűnik hajléktalannak lenni, csak azért, mert erre felszólították? Ez az ügy több mint abszurd és még csak azt sem mondhatjuk, hogy egyedi, hisz a mai napon nem ő volt az egyetlen, akit bíróság elé cipeltek – még azt sem, mert személyesen meg sem hallgatták – hajléktalankodása okán.

Már a tegnapi napon sikerült elfogni az első szabálysértőt, aki galád módon hajléktalankodott egy gödöllői padon. A rendőrség azonban annak ellenére vitte őt be az őrsre, hogy előtte háromszor figyelmeztette volna. A 444 kérdésére válaszolva a rendőrség elmondta, ehhez minden joguk megvolt, ugyanis:

"Azzal szemben nem mellőzhető az eljárás megindítása, aki az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait megsértve a rendőr felszólítására nem hagyja el az elkövetés helyszínét, illetve nem fogadja el a neki felajánlott segítséget."

A rendőrség által említett segítség azt jelenti, hogy elmehetett volna egy olyan szállóra – már ha van hely és megvannak a szükséges papírjai – ahol a rablások és verekedések mindennaposak. Ha ez jelenti az állam segítségét, akkor jobban tenné, ha inkább nem is segítene. A gödöllői hajléktalan, aki egyébként mérnökként dolgozott, volt az új törvény első áldozata. Ő már elkövetőként szerepel a bírósági papírok sokaságán, ő volt az első olyan otthonát elvesztett ember Magyarországon, akit ezért a kereszténydemokrata kormány megbüntetett. Szavaim sincsenek, már tényleg nincsenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.