2018. október 8., hétfő

TÖRTÉNELMI HARC ORBÁN ELLEN

SZTÁRKLIKK
Szerző: Napi.hu
2018.10.08.


Nem stratégia, hanem a valóság, amivel szembe kell nézni - a L'Obs magazinnak adott interjújában így összegezte Nathalie Loiseau, a francia kormány európai ügyekért felelős minisztere, hogy miért állította magát szembe Emmanuel Macron elnök a populista európai vezetőkkel. Szerintük ki kell mondani, hogy Magyarország rossz úton halad és meg kell állítani az európai radikálisokat.

Az elnök nevén nevezte a valóságot, amelyet évek óta nem veszünk tudomásul. Orbán Viktor nyolc éve vezeti Magyarországot, régre visszanyúlik nacionalista és demagóg retorikája. Valódi veszélyben van Magyarországon a jogállamiság: problémás a sajtóprularizmus kormányzati redukálása, fenyegetett helyzetben van a bírói rendszer például. Ezt a valóságot mi most felismertük és néven nevezzük. Történelmi harcot kell megvívnunk - válaszolta Loiseau a magazinnak adott interjújában arra kérdésre, hogy mit gondol Emmanuel Macron elnök stratégiájáról, hogy a jövő évi EP-választásokat a progresszív és a nacionalisták harcának állította be. A cikket a Napi.hu szemlézte.

Loiseau korábban a jobboldali konzervatív erő, a Köztársaságiak (Les Républicains) tagja volt és támogatta Alain Juppé francia politikust, aki maga is elindult volna Macron ellen az elnöki posztért, de elbukott már az előválasztáson pártjában. Politikai múltjára tekintettel, rákérdeztek, hogy mit szól ahhoz, hogy a mérsékelt konzervatív párt elnöke, Lauren Wauquiez a Sargentini-jelentés előtti házon belüli vitán kiállt Orbán Viktor mellett. A miniszter azt mondta, nem örül, hogy a Köztársaságiak az európai szélsőségesek mellé álltak. "Észre kell vennünk, hogy még a szélsőségesekkel közösen kormányzó Sebastien Kurz osztrák kancellár is elhatárolódott Orbán Viktortól, míg Wauquiez őt választotta" - fogalmazott a politikus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.